Bush ger dubbla Irak-budskap

Under strecket
Publicerad
Annons

WILMINGTON Det finns inga tecken på amerikansk kursändring i Irak. Men när president George W Bush i dag tv-talar till sin nation gör han det i ett nytt tonläge.
Vita huset har inte tappat kontakten med verkligheten. Situationen i Irak blir förmodligen värre innan den blir bättre. Det kan dröja mer än ett decennium innan våldet i Irak är över. Och då har de amerikanska trupperna lämnat landet. Det är i slutänden irakierna själva som måste skapa sin fred.
Men USA viker inte ner sig. Irak gör framsteg, ekonomiskt och politiskt. Att i det läget lägga fram en tidtabell för ett amerikanskt tillbakadragande vore att spela fienden i händerna.
Det är det nya och något motsägelsefulla budskap som en pressad president Bush väntas försöka sälja till en allt mer skeptisk amerikansk allmänhet när han i dag talar till nationen via tv från flygbasen Fort Braggs i North Carolina.
Det finns i dagsläget inga tecken på att administrationen skulle lägga om sin Irakpolitik. Det vore en gigantisk prestigeförlust för Bush.
Men tonläget har svängt, under trycket av de dagliga rapporterna om nya bombdåd i Irak och en allt bredare misstro mot den amerikanska närvaron i landet.

Mer än 1 700 amerikaner och amerikanskor har stupat i Irak. Och den senaste opinionsundersökningen från CNN/USA Today visar att 59 procent av de tillfrågade anser att USA bör dra tillbaka åtminstone en del av de 135 000 militärer som är stationerade i Irak medan 51 procent förklarar att kriget var ett misstag enligt en enkät som gjorts av New York Times och CBS.
Samtidigt har kritiken från den demokratiska oppositionen skärpts i det starkt partipolariserade Washington. Och den påminner allt mer om tongångarna från Vietnamkriget.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons