Annons

”Ebba Busch Thor blottar högerns bildningsförakt”

Att Ebba Busch Thor inte kunde svara på vem som skrivit ”Gösta Berlings saga” har väckt reaktioner i sociala medier.
Att Ebba Busch Thor inte kunde svara på vem som skrivit ”Gösta Berlings saga” har väckt reaktioner i sociala medier. Foto: Pontus Lundahl/TT

När KD:s partiledare inte kan svara på vem som skrivit kända klassiker av Selma Lagerlöf och Strindberg i Aktuelltstudion, är det ett större problem än Busch Thors egna bildningsluckor, skriver den liberala debattören Eric Luth.

Under strecket
Publicerad

När kronprinsessan Victoria fyllde 30 fick hon en platt-tv av Fredrik Reinfeldt.

Foto: Patrick Sörquist

Frankrikes president Emmanuel Macron, gillar tyska filosofer och kan citera Molière ur huvudet.

Foto: Geert Vanden Wijngaert/TT

Ett populärt kulturpolitiskt förslag bland borgerliga partier är inrättandet av en litterär kanon. Vitsarna är många, menar man: lyfta fram god kultur, sänka trösklarna för nya svenskar till den svenska kulturen och samhället, för att nämna några. Detta har nu även Kristdemokraterna insett, vilket föranledde att partiledaren Ebba Busch Thor fick besvara några frågor om litteratur i Aktuellt. Hon gavs titlarna på tre stora svenska klassiker, ”Gösta Berlings saga”, ”Giftas” och ”Gentlemen”, men kunde inte namnge en enda av författarna.

Detta kan ses som ett trivialt problem. En svensk politiker känner inte till författarna av några boktitlar, bland miljoner andra titlar. Men jag skulle vilja belysa varför det faktiskt är ett stort problem, både kulturellt och politiskt, och något vi inom den svenska högern måste göra upp med, till syvende och sist för att vara rustade för att stå upp för såväl svensk kultur som demokrati.

Annons
Annons
Annons