Konflikt i Burundi skärps – Rwanda hotar ingripa

Utsikterna för en fredlig lösning i Burundi minskar sedan oppositionen avbrutit alla samtal med regeringen. I förtäckta ordalag varnar Rwanda för en militär aktion om Burundi faller samman.

Under strecket
Publicerad
Oroligheterna i Burundis huvudstad Bujumbura fortsätter.

Oroligheterna i Burundis huvudstad Bujumbura fortsätter.

Foto: GORAN TOMASEVIC/TT
Annons

Förhandlingarna mellan regering och opposition bröt samman på måndagen med anledning av helgens mord på Zedi Feruzi, som ledde det lilla oppositionspartiet UDP. Han sköts ihjäl med sin livvakt från en förbipasserande bil.
Feruzi var en av dem som öppet krävt att president Pierre Nkurunziza avgår inför valet den 26 juni.
I samtalen ingick både oppositionspartier och organisationer från civila samhället. Samtliga har nu sagt stopp. Det största oppositionspartiet Frodebu hör till dem som vägrar:
– Vi kan inte förhandla med en president som bryter mot författningen och Arushaavtalet. Det är helt omöjligt, säger Fredrick Bamvuginyumvira, vice partiledare för Frodebu till Reuters.
Bland andra FN, EU och USA uppmanar Burundi att utreda alla dödsfall, öppna stängda radiostationer och garantera alla parter att säkert delta i valprocessen.

I huvudstaden Bujumbura räknas antalet döda demonstranter till nära 30. Dessutom dödades minst tio soldater i strider mellan arméns olika fraktioner under det misslyckade kuppförsöket 13-14 maj. Oron har börjat sprida sig ut i landet med ett rapporterat dödsfall från Muyange sex mil från Bujumbura.
Antalet flyktingar räknas till över 110 000, de flesta i Tanzania.
Krisen i Burundi beror på att Pierre Nkurunziza tänker ställa upp för en tredje valperiod – något som både landets författning och Arushaavtalet från år 2000 förbjuder. Arushaavtalet lade grunden för det fredsavtal som avslutade inbördeskriget 2005.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons