Annons

Burkaförbud lika illa som plikt

SLÖJFÖRBUD Burkaförbudstanken sprider sig som en löpeld över Europa. I åtskilliga länder har lagstiftaren antingen vidtagit åtgärder med udden mot användande av heltäckande slöja eller så överväger man att göra det. I Sverige har dock statsministern Fredrik Reinfeldt i debatten tagit bestämt avstånd från ett burkaförbud, skriver Mårten Schultz, docent i civilrätt.

Under strecket
Publicerad

Det finns flera motiveringar till varför burka/niqab borde förbjudas. En del är uppenbara svepskäl, som bara syftar till att skymma det egentliga syftet att burkan ogillas. Det belgiska förbudet motiverades med argumentet att klädesplagget förhindrade identifikation och därmed kunde användas för att dölja användare som begår brott. En del motiveringar är kulturellt hållna, inte sällan av närmast rasistiskt slag. Det sägs således ibland att burkan inte hör hemma i en viss kultur. Den typen av kriminaliseringar hör inte hemma i en rättsstat.

Det vanligaste är dock paternalistiska argument: Burkan ska förbjudas för att hjälpa de kvinnor som blir förtryckta bakom slöjan. I Frankrike är argumentet att burkan håller kvinnor fångna och att de därmed förhindras att ha ett socialt liv och en egen identitet. Även denna motivering är ohållbar.

Annons
Annons
Annons