Annons

”Burgare på bönor är långt mer klimatvänliga”

Femtio burgare gjorda av bönor påverkar klimatet lika mycket som en enda hamburgare gjord på nötkött. Det skriver docent Fredrik Hedenus i en replik.

Publicerad
En biff med nötkött kräver 20–30 gånger mer mark per kg än bönan, skriver artikelförfattaren.
En biff med nötkött kräver 20–30 gånger mer mark per kg än bönan, skriver artikelförfattaren. Foto: Martina Holmberg/TT/Janerik Henriksson/TT

Peter Sylwans artikel om kött är ännu ett exempel där fromma förhoppningar ska göra kor klimatsmarta. Sylwan har rätt i att det binds in mer koldioxid i betesmark än i åkermark, och än mer i skogsmark. Så långt gott och väl.

En biff med nötkött kräver 20–30 gånger mer mark per kg än bönan, skriver artikelförfattaren.

Foto: Martina Holmberg/TT/Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 2

Fredrik Hedenus

Foto: Jon-Olof Yxell Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons
Annons