Annons

Bunkeralternativ för Sverige

Gustav Kasselstrand, partiledare för Alternativ för Sverige, och Mikael Jansson, avhoppande sverigedemokrat och tidigare partiledare för SD.
Gustav Kasselstrand, partiledare för Alternativ för Sverige, och Mikael Jansson, avhoppande sverigedemokrat och tidigare partiledare för SD. Foto: Anders Wiklund/TT
Under strecket
Publicerad

Mikael Jansson, som till i går var SD:s försvarspolitiske talesperson, lämnar partiet till förmån för Alternativ för Sverige. Det är inte varje dag en före detta partiledare byter parti. Gudrun Schyman startade ett eget parti, Feministiskt initiativ, när hon lämnade Vänsterpartiet. Men den som leder AfS är Gustav Kasselstrand, som ledde det ungdomsförbund som uteslöts ur SD.

Till saken hör att Mikael Jansson petades från riksdagslistan, mot sin vilja. Och det var Jansson som ersattes av Jimmie Åkesson, när den senare tog över ordförandeskapet 2005, med hjälp av de övriga i vad som kallades de fyras gäng: Rikard Jomshof, Björn Söder och Mattias Karlsson. Utan Åkesson och de som bar fram honom skulle SD förmodligen fortsatt att vara en parentes i svensk politik. Jansson representerade vad som internt kallas ”bunkergänget”. Det för tankarna till hur Hitler från sin bunker i Berlin in i det sista förnekade att kriget var förlorat. När kriget väl var förlorat skyllde han på generalerna. Inom SD står bunkergänget för en mindre inkluderande, mer anakronistisk, linje. Har man inte generaler att skylla på duger partiledningen gott.

Annons
Annons
Annons