Annons
X
Annons
X

Bulvanföretag dolde vapenaffärer

Försvarsdepartementet var pådrivande när FOI planerade att bygga en hemlig vapenfabrik i Saudiarabien. Dokument visar hur högt uppsatta tjänstemän skissade på hur projektet kunde genomföras. Resultatet blev ett bulvanföretag i en lägenhet i Hägersten.

(uppdaterad)

En lägenhet i Hägersten i sydvästra Stockholm är sedan år 2008 säte för företaget Swedish Security Technology & Innovation, SSTI och en del i det hemliga projektet Simoom. Bolaget, som på ytan är ett fristående bolag som ska handla med krigsmaterial som ammunition, raketrör och robotar, är i själva verket en front för myndigheten Totalförsvarets forskningsinstitut.

I företagets korrespondens med myndigheten Inspektionen för strategiska produkter använder företaget brevpapper från FOI och besöksadressen som anges är samma adress i Kista som FOI finns på. Både telefon- och faxnummer går till myndigheten.

Bakom företaget stod Dick Sträng, som vid tillfället var FOI:s förhandlare med den saudiska regimen.

Annons
X

Det var i går som Ekot i Sveriges Radio publicerade uppgifter om att det funnits långtgående planer från försvarsdepartementet och FOI att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien. Ett 30-tal underleverantörer från framförallt Sverige skulle knytas till projektet som beräknades kosta mellan 1,5 miljarder och 2 miljarder kronor. I de första skisserna talas det om explosiva ämnen, krut och raketmotorer till anti-tankvapen.

Men satsningen har ända sedan början varit kontroversiell och under arbetets gång har försvarsdepartementet flera gånger flaggat för att projektet befinner sig i en gråzon och att uppdraget till FOI tänjer på vad som är tillåtet, visar dokumenten. I går lade departementet och FOI locket på. ”Jag får inte prata med dig om detta, vi har fått munkavle”, sade en tjänsteman i regeringskansliet.

I dokumenten, som även SvD tagit del av, skissar högt uppsatta tjänstemän på departementet på en lösning för att samarbetet inte ska kräva tillstånd från Inspektionen för strategiska produkter (ISP) och ett godkännande från regeringen. Enligt en källa med stor insyn i arbetet var försvarsdepartementet pådrivande i samarbetet med saudierna. Relationen mellan FOI och tjänstemännen på departementet beskrivs som frostig.

– FOI var väldigt klämt och förhållandet till regeringskansliet var oerhört problematiskt. FOI fick inte under några omständigheter avbryta samarbetet eller göra saudierna missnöjda, säger källan.

För regeringskansliet var samarbetet dock inte problemfritt. Redan 2008 fick FOI enligt uppgifter till SvD instruktioner att avbryta hjälpen till saudierna. När den saudiska regimen då ilsknade till och hotade att stjälpa flera andra försvarsaffärer ska departementet plötsligt ha ändrat sig.

Resultatet blev ännu mer hemlighetsmakeri både från departementet och FOI. Då, i slutet av 2008 startades SSTI som ett bulvanföretag och front för FOI:s samarbete med saudierna. Om uppgiften stämmer – vilket den av allt att döma gör – kan FOI har begått tjänstefel, enligt Tom Madell, professor i juridik vid Umeå universitet.

– Om det går att bevisa att FOI gav en tjänsteman i uppdrag att starta ett företag för att man ville kunna komma undan reglerna så rör det sig om ett bulvanföretag. Då är det tjänstefel, säger han och fortsätter:

– Förfarandet låter konstigt. Det låter som att man varit medveten om att man gör något som man inte får göra.

Det växande svenska försvarssamarbetet med den hårdföra diktaturen Saudiarabien går dock längre tillbaka än till vapenfabriken. 2005 var saudiske prins Khaled på Sverigebesök för att underteckna ett ramavtal med den dåvarande socialdemokratiska försvarsministern Leni Björklund. Avtalet har lett till en miljardexport av svenska vapensystem till Saudiarabien. Men då, 2005, skissade
prins Khaled i en SvD-intervju på vad det skulle kunna innebära:

– Det handlar inte bara om att köpa vapen. Det handlar om ett komplett samarbete där vi kan utbyta kunskaper om militär träning och vidareutbildning på vissa områden, sade han då.

Sedan avtalet skrevs under har representanter för regeringen flera gånger träffat den saudiska regimen för att diskutera samarbetet. Senaste gången parterna träffades var den 4 juni förra året i Riyadh och nästa möte är planerat till mars eller april i år i Stockholm, enligt dokument från FOI.

Enligt deltagare ska dock vapenfabriken i Saudiarabien inte funnits på agendan under de senaste mötena. SvD:s källa uppger att planerna övergavs i början av 2010.

– I slutet av februari 2010 blev det återigen en 180-graders vändning från försvarsdepartementet. Någonting hände då, men jag vet inte vad, säger källan till SvD.

LÄS OCKSÅ:
”En militär stormakt med enorm vapenimport”

LÄS OCKSÅ:
Saudi vill fördjupa kontakter (18/11-2005)

Daniel Nilsson-Padilla

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X