Annons
X
Annons
X
Kultur
Krönika

Malena Janson: Bultande hjärtan vinner i längden

(uppdaterad)

Mitt i allt glitter, som bara existerar för att bländande glitter utan substans innebär garanterad ekonomisk vinst, finns ett bultande hjärta och det heter Bröderna Lindgren. Efter åtskilliga timmar med Melodifestivalen, Den flygande mattan och skivor som ”Musiken från Superhjältejul” var söndagens konsert med Bröderna Lindgren på Södra teatern ljuset i mörkret. Som bevisar att all musik för barn 2011 inte är snabbt hopsvängda bitar med dåliga rim framförda av mediokra sångröster, som inte håller för lyssning utan distraherande tv-bilder. Alla låttexter för barn handlar inte om att vara populärast eller om att vi måste sopsortera och vara snälla mot varandra.

Grunden i Bröderna Lindgren heter Mathias och Andreas Lindgren, de är söner till Barbro Lindgren och har samma självklara solidaritet med barnpubliken som sin mor. Deras musik förmedlar att det är viktigt med barnkultur och att detta inte står i någon som helst motsats till att ha väldigt roligt. Sångerna handlar om alltifrån hur det är att vara en fluga som flyger omkring planlöst i tillvaron via den isande känslan man upplever som liten borttappad unge på en stormarknad till den triumfatoriska rymningen hemifrån när föräldrarna varit orättvisa.

På Södra teatern framförs de av en samling fullblodsproffs som uppenbarligen tycker att just den här stunden är den Viktigaste. Ibland är det så skärande fint att vartenda hårstrå på kroppen reser sig och publiken sitter andlös, ibland är det allsångsfest. Vi – både föräldrar och barn – lyder Nina Ramsbys och Patrik Arves minsta vink.

Annons
X

Det hela avslutas med att alla får äntra scen och sjunga med i ”Välkommen till djungeln” och när också den som vanligen skyr såväl sång som uppträdanden i alla former klättrar upp och bara ler där uppifrån vet jag att det bultande hjärtat alltid kommer att vinna. I längden.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X