Bullriga bostäder godkänns

Den som flyttar in i en nybyggd lägenhet i centrala Stockholm måste räkna med att det bullrar om fönstren står öppna. Det anser länsstyrelsen i Stockholm som godkänner 500 nya lägenheter vid Essingeleden. Regeringen får nu avgöra om bullergränserna ska stoppa bostadsbyggandet i Stockholm.

Under strecket
Publicerad
Annons

Socialdemokraternas vallöfte att bygga 20 000 nya lägenheter i Stockholm riskerar att frysa inne om Boverkets bullerriktlinjer följs till punkt och pricka. Men i går beslöt länsstyrelsen att gå emot dem och godkänna stadens detaljplan för kvarteret Kojan i Stadshagen och Kristineberg.
Inomhus ska Boverkets riktlinjer på 30 decibel följas, men utomhus godkänner länsstyrelsen en bullernivå på högst 50 decibel.

– Vi måste anpassa reglerna. Förutsättningarna i en tätort är inte desamma som i Vaggeryd. Alternativet är en mer utspridd bebyggelse, och då riskeras värdefulla grönområden, säger Carl-Gustaf Hagander, planchef på länsstyrelsen i Stockholms län.
Vägverket blir skyldigt att betala för bullerskydd eller stänga av trafiken om den som flyttar in klagar på trafikbuller.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons