Annons

”Bullerregler får inte slå ut barns idrott”

Fotbollsplanernas buller bör inte likställas med industribuller, ­skriver artikelförfattaren. På bilden syns Tyresövallen i Stockholm.
Fotbollsplanernas buller bör inte likställas med industribuller, ­skriver artikelförfattaren. På bilden syns Tyresövallen i Stockholm. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Byråkratiska bullerregler och en dom mot Boovallen i Nacka riskerar att gå ut över ungdomsidrotten. När klagande grannar kräver total tystnad i storstäderna riskerar både skattebetalarna och ungdomarna att dra en nitlott, skriver Erik Engstrand, förbundsstyrelseledamot Moderata Ungdomsförbundet.

Under strecket
Publicerad

Erik Engstrand.

Foto: Pressbild Bild 1 av 1

I en omtalad dom tvingar mark- och miljödomstolen Nacka att bygga bullerskydd för hundratusentals kronor runt Boovallen efter klagomål. Grannarna i området tycker uppenbarligen att det är orimligt att det förekommer ljud från en fotbollsplan de själva valt att bo intill.

Om domen blir prejudicerande kommer kommuner i hela landet tvingas till miljardinvesteringar bara för att följa lagen. Samtidigt kommer antalet idrottstimmar i varje kommun att minska drastiskt, åtminstone till dess att man fått upp bullerskydd. Bara i Stockholm beräknas det innebära 150 färre träningstimmar per dag för fotbollslagen. Det kommer slå omkull både kommunernas finanser och barns möjlighet att träna i en stad som redan lider av stor anläggningsbrist.

Annons
Annons
Annons