Buffets "bolag" går i bräschen

Under strecket
Publicerad
Annons

Washington I söndags meddelade Coca Cola att aktieoptioner ska tas upp som kostnader i bokföringen. Dagen därpå kom motsvarande besked från tidningskonglomeratet Washington Post. Den gemensamma nämnaren bakom besluten kan ha varit gurun Warren Buffett.
Buffett som är styrelseledamot i båda bolagen har i över 15 år ifrågasatt det alltmer utbredda utdelandet av aktieoptioner.
Trycket växer i amerikanska storföretag på liknande frivilliga regeländringar. Enligt tidningen Wall Street Journal överväger H J Heinz och Delta Air Lines att följa efter Cokes och Posts beslut.
Ämnet diskuteras i Gillette där Buffett också är storägare och talesmän för andra bolag, som General Electric och Ford, uppger att man ser över det hela.
Buffett har ingen egen maktposition utöver ordförandeposten i holdingbolaget Berkshire Hathaway och det grundmurade ryktet som en av världens mest framgångsrika investerare. Men hans ord väger tungt och han är även kritisk mot Bushadministrationens planer på att permanent slopa
arvsskatten.
Skälet till att president George W Bush inte tagit upp aktieoptionerna i sina förslag anses vara motstånd i näringslivet, särskilt i it-sektorn där optioner i stället för lön varit mycket vanligt. Studier som gjorts visar att en ändring av redovisningen av optioner skulle få dramatiska konsekvenser på vinstsiffror och därmed p/e-tal. Å andra sidan steg Coca Cola-aktien efter beslutet och det tas som ett tecken på att marknaden uppskattar den typen av handfasta initiativ.

Sent på måndagskvällen antog senaten ett långtgående lagförslag rörande revisionsöversyn med röstetalet 97-0. Men delförslag om just aktieoptioner hade fallit bort under den långa manglingen och efteråt utlovade den demokratiske senatsledaren Tom Daschle att återkomma i ärendet. Senatsförslaget som bland annat innehöll hårdare straff för ekobrott måste dock sammanjänkas med en mildare version som klubbats i representanthuset.
Senatens bankutskott välkomnade centralbankschefen Alan Greenspan på tisdagsförmiddagen och det gav
Bush en sannolikt välkommen paus i rollen som börsbarometer.

Annons
Annons
Annons