Budskapet: Var vaksam i sociala medier

Brit Stakston, digital strateg och expert på sociala medier, tycker att internetjättarna har lyckats bra hittills men ”man kommer aldrig att kunna ta bort allt”.
Brit Stakston, digital strateg och expert på sociala medier, tycker att internetjättarna har lyckats bra hittills men ”man kommer aldrig att kunna ta bort allt”. Foto: Simon Rehnström

Inte en dag för tidigt. Det är reaktionen efter att Facebook, Google och andra internetjättar lovat ta krafttag för att stoppa falsk information om coronaviruset. Men experter varnar för att ingen kan stoppa alla fejkade nyheter.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

På Youtube har det funnits videofilmer om verkningslösa ”botemedel” mot sjukdomen covid-19, som orsakas av coronavirus. I afrikanska Facebook-grupper har det cirkulerat helt felaktiga uppgifter om att värmen tar kål på viruset.

Även i Sverige förekommer mer eller mindre falska påståenden om coronasmittan i sociala medier. Sveriges Radio rapporterar bland annat om hur ryska troll spridit lögner om att viruset skapats av USA för att sänka den kinesiska ekonomin.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons