Annons

Ylva Lagercrantz Spindler:Budskap till Kreml: Dålig stämning på teater-Oscars

Den schweiziske regissören Milo Raus (till vänster) blev nekad visum till festivalen, vilket ska beror på att han har satt upp ”The Moscow trials”, om Pussy Riot. Regissören Kirill Serebrennikov (till höger) sitter på oklara grunder i husarrest i hemstaden Moskva.
Den schweiziske regissören Milo Raus (till vänster) blev nekad visum till festivalen, vilket ska beror på att han har satt upp ”The Moscow trials”, om Pussy Riot. Regissören Kirill Serebrennikov (till höger) sitter på oklara grunder i husarrest i hemstaden Moskva. Foto: Imago/Kristina Kormilicyna/IBL

Det är gala och champagne på den internationellt kända teaterfestivalen i Sankt Petersburg och dags för den polske regissören Jan Klata att hålla ett ödmjukt tacktal. Men kvällen ska ta en helt annan vändning.

Under strecket
Publicerad

Kirill Serebrennikov i rätten.

Foto: Roman Dorofeev/Polaris Images/ IBLBild 1 av 2

Regissören Jan Klata har sett sin konstnärliga frihet minska alltmer i hemlandet Polen.

Foto: Stary TeatrBild 2 av 2

Likt en Deus ex machina stiger den polske regissören Jan Klata upp ur golvtiljorna på anrika Alexandrinsky-teatern i Sankt Petersburg, Rysslands äldsta nationalscen.

Det är gala och champagne denna sista dag på den internationella teaterfestivalen för teaterpriset Premio Europa, och som en av årets pristagare är det meningen att Klata ska hålla ett ödmjukt tacktal. Men istället tar kvällen en helt annan vändning: han passar på att gå till öppen attack mot festivalens värdland 2018, Ryssland.

Annons
Annons
Annons