Annons
X
Annons
X

Budgivning med känsla

Priserna dalar och trenderna växlar. Sommarauktionerna är till hälften ett mysigt folknöje, till hälften en tävling i konsten att fynda.

Lisa Larsons uppskattade lejon.
Lisa Larsons uppskattade lejon. Foto: Ur Stora Antikboken av Jane Fredlund/Ordalaget förlag.

Att gå på sommarauktion är ett klassiskt semesternöje och ofta är fyndjakten och den spännande budgivningen halva tjusningen. Journalisten och författaren Jane Fredlund har skrivit över 30 böcker om antikviteter och formgivning och längs vägen folkbildat många svenskar i ämnet. Själv tycker hon dock att jakten på ”fynd” gått för långt och att man inte ska stirra sig blind på priserna.

– Jag tycker alltid att man ska vara inställd på att köpa något man tycker om, det är det viktigaste. Gillar jag den? Ser skicket okej ut? Kommer den att bli fin hemma i hyllan? Om man svarar ja på de frågorna ska man satsa, och då blir inte heller prislappen så viktig.

Generellt har priserna på antika föremål gått ner rejält de senaste 10–20 åren, enligt Jane Fredlund. Utbudet överstiger efterfrågan och de yngre generationerna föredrar generellt nya saker. Trots att det är lätt att tro motsatsen genom auktionssajter och tv-program så handlar det sällan om några fantasisummor på auktionerna längre.

Annons
X

– Därför tycker jag inte heller att man ska köpa något bara för att det är billigt i tron om att man kan få mer för det själv. Då är det bättre att se de låga priserna som en chans för unga som ska flytta hemifrån att få fina saker till låga priser, eller att fynda en hel servis inför en stor fest, säger Jane Fredlund.

Trender kommer och går även inom antikviteter, och den som är påläst nog att inse vad som är på gång – som riktigt gamla föremål samt design från 1970- och 1980-talet – kan göra kap nu innan trenden tagit fart. Men Jane Fredlund håller fast vid att det inte finns några garantier, att köpa något i väntan på att det ska bli värt mer är aldrig en bra idé.

– Dessutom tycker jag att man ska använda gamla saker, inte ställa dem i ett skåp. Det är faktiskt så att blåmönstrat porslin ofta går att köra i diskmaskinen och absolut kan användas i moderna hem. Håll tallriken mot ljuset så ser du om glansen även täcker dekoren – gör den det är färgen skyddad av glasyren och bör inte skadas av normalt maskindiskmedel.

Annons
Annons
X

Budgivning med känsla

Lisa Larsons uppskattade lejon.

Foto: Ur Stora Antikboken av Jane Fredlund/Ordalaget förlag.
Annons
X
Annons
X