Budgeten – vad innebär den?

Foto: Timbro / Katalys / SvD

PODD | 21 september. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras höstbudgeten. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad
Annons

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras det som verkar vara på allas läppar: höstbudgeten, som idag presenterades av finansminister Magdalena Andersson.

Den beskrivs i muntra ordalag av finansministern själv: “ett S-hjärta tar ett glädjeskutt”, säger hon. Det kan ju få vem som helst att dra öronen åt sig. Men oavsett vad man tycker om innehållet så får man nog instämma i påståendena om att den är historisk. Göran Eriksson, som bevakar svensk politik i Svenska Dagbladet uttrycker det såhär: “Jag har bevakat politik länge och har aldrig sett en budget som ens har varit i närheten av den här omfattningen av utgiftsökningar och skattesänkningar. Pengarna duggar, regnar och vräker ner över landet – knappt ett utgiftsområde är torrt.” Totalt handlar det om svindlande 105 miljarder i ofinansierade satsningar.

Är det bra eller dåligt då? Det beror väl lite på vem man frågar, men man kan titta på två indikatorer. Göran Greider var jättenöjd, medan ledarsidans Tove Lifvendahl sammanfattade det hela som “no limit casino”-politik. 

Ledarsidans Jesper Sandström diskuterar med Daniel Suhonen, chef för tankesmedjan Katalys, Sanna Rayman, tidigare medarbetare här på ledarsidan och idag chefredaktör för Altinget, samt Jacob Lundberg, tillförordnad VD och chefekonom på tankesmedjan Timbro.

Efter reklamen visas:
Budgeten – vad innebär den?
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons