Annons
X
Annons
X

Budgetdebatt i riksdagen

När samtliga partier nu hållit sina inledningsanföranden i riksdagens budgetdebatt är det en enad allians, överens om det mesta på ena sidan – och en mycket kritisk opposition, med ett eget förslag i bakfickan på den andra.

Foto: JESSICA GOW

SvD.se:s samlade artiklar om årets budget.

Anders Borg presenterade på måndagsförmiddagen sitt budgetförslag för riksdagen.

I sitt anförande förklarade Anders Borg (m) budgetens tre huvudsakliga reformpaket om jobb och företagande, välfärd samt framtidssatsningar, för att möta den dalande tillväxt som väntas.

Annons
X

Till arbetsmarknaden och företagandet lovade Anders Borg ”det mest kraftfulla konkurrenspaket som lagts i modern tid för företagande”.

– Det här är en proposition för fler i arbete och en tryggare välfärd, sade Anders Borg.

Som andre talare klev socialdemokraternas Thomas Östros upp i talarstolen och riktade skarp kritik mot hur Anders Borgs budgetförslag tycktes vilja återställa sin egen politik.

– Först kraftiga nedskärningar, sen en viss återställare. Sen kraftiga höjningar – och en återställare. Det duger inte att backa in i framtiden, Sverige behöver en regering som återställer framtidstro och rättivsa, sade Thomas Östros och fortsatte:

– Nu har vi fler socialbidragstagare än före valet 2006 och utanförskapet har ökat med 20 000 personer om man räknar som moderaterna gjorde inför valet. Man har inte investerat utan istället minskat hushållens välfärd och trygghet. Man prioriterar sänkta skatter för de som har det bäst.

Riksdagsledamöterna Roger Tiefensee (c) och Johan Pehrson (fp) pratade sedan om ett lyckat budgetarbete med fokus på långsiktig hållbar politik på flera områden.

– Det är en budget med fokus på att bekämpa fattigdom, inte rikedom, sade Johan Pehrson.

Stefan Attefall (kd) ifrågasatte i sitt anförande de senaste årens skattedebatt.

– Skattedebatten är en märklig företeelse där varje sänkning presenteras som ett hot. Men vems är egentligen pengarna? undrade Attefall.

Vänsterpartiets Ulla Andersson pratade om hur alliansens budget riskerade att sätta de ensamma mammorna och småstadsborna i skenande nedåtspiralerna.

– Jag vet hur det känns när pressen ökar för att konjunkturen sviker. Trots att 123 kommuner har bostadsbrist, saknas byggnadsplaner i budgeten, sade Ulla Andersson (v).

Miljöpartiets Mikaela Valtersson kallade budgeten för vårdslös och uttryckte stor oro för budgetens miljösatsningar.

– Anders Borgs satsning på vägbyggen är som ett eko från ett annat århundrade. Det här är inte en budget för de miljö- eller klimatåtgärder som behövs göras, säger Mikaela Valtersson.

Annons
Annons
X
Foto: JESSICA GOW Bild 1 av 7

Thomas Östros och Mona Sahlin på plats i riksdagen.

Foto: JESSICA GOW Bild 2 av 7

Sedan följde budgetdebatten.

Foto: JESSICA GOW Bild 3 av 7

Så ser den ut – luntan.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX Bild 4 av 7

En hord av journalister följde i Anders Borgs spår.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX Bild 5 av 7

En nöjd finansminister gick budgetpromenaden.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX Bild 6 av 7
Foto: SCANPIX Bild 7 av 7
Annons
X
Annons
X