Annons
Analys

Bertil Lintner:Buddhisternas våld slår hårt i Burma

Muslimska hem, affärer och moskéer har den senaste veckan utsatts för våldsamma attacker i centrala Burma. Nu har ett visst lugn lagt sig. Men många fruktar att det kan vara lugnet före stormen.

Under strecket
Publicerad

FN-sändebudet Vijay Nambiar (till vänster med kavaj och skjorta) tillsammans med lokala buddhistmunkar mötte muslimska flyktingar i ett flyktingläger i Meiktila i söndags.

Foto: AP Bild 1 av 2

Bilder från det våldsamma upploppet i Meiktila från i torsdags för en vecka sedan.

Foto: AP Bild 2 av 2

BANGKOK
Attackerna mot muslimer och moskéer i Burma är inte spontana. Militanta buddhistiska grupper tycks samordna attackerna. Och bakom de grupperna är det sannolikt att man hittar den mäktiga burmesiska militären, eller åtminstone hårdföra element inom officerskåren, som spelar på ultranationalistiska stämningar för att stärka sin ställning i samhället.

Även om den sittande regeringen – som till största delen består av före detta militärer – kom till makten efter ett riggat val i november 2010 har den släppt politiska fångar, lättat på censuren och tillåtit mer öppen politisk aktivitet än vad som setts på flera årtionden. Källor i Burma som SvD varit i kontakt med menar att vissa militärer kan tycka att det gått för långt.

Annons
Annons
Annons