Annons

Buchts svar till bönderna: ”Stöd kommer så håll ut”

Foderflytt och miljonstöd ska hjälpa svenska bönder att klara rekordtorkan hoppas Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), som nu svarar de oroliga köttbönderna.

– Vi ska göra allt vi kan för att djuren klara sig, säger han till SvD.

Under strecket
Publicerad

Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht ser allvarligt på situationen för de svenska bönderna efter sommarens rekordtorra väder.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT Bild 1 av 1

Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht ser allvarligt på situationen för de svenska bönderna efter sommarens rekordtorra väder.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT Bild 1 av 1
Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht ser allvarligt på situationen för de svenska bönderna efter sommarens rekordtorra väder.
Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht ser allvarligt på situationen för de svenska bönderna efter sommarens rekordtorra väder. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Tusentals hektar grödor har vittrat bort i torkan och flera svenska boskapsdjur hotas av nödslakt när deras foder uteblivit. En situation som får landsbygdsminister Sven-Erik Bucht att reagera.

– Det är en oerhört allvarlig situation som har uppstått med anledning av torkan. Vi ska göra allt vi kan för att djuren klara sig. Vi vill inte komma i en situation där man slaktar ut för det har allvarliga konsekvenser både på kort och lång sikt, säger han till SvD.

När vallar och betesytor torkat bort tvingas många bönder ta av foderreserverna och läget blir allt mer desperat för varje dag som går. Något som bland annat köttbonden Per Dolk vittnar om.

Vi jobbar intensivt med att framarbeta ett nationellt stödpaket.

– Det är något bättre i vissa delar av Norrland så det vi jobbar på nu är att flytta om foder, och att slå så mycket som möjligt så att varenda centimeter används, säger Sven-Erik Bucht.

Annons
Annons

Trots de planerade åtgärderna ser dock inte det svenska fodret ut att räcka för att mätta alla de hungriga munnarna runt om på landets bondgårdar. Det kan även bli aktuellt med import av utländskt foder.

Nu är frågan om fodret hinner fram i tid. Sverige har upplevt ett rekordtorrt väder sedan i maj och flera boskapsägare har redan ställt sig i slaktkö.

Redan i nuläget beräknar Lantbrukarnas Riksförbund att torkan kommer kosta svenskt lantbruk upp till 10 miljarder kronor.

– Bönderna kommer inte att klara det själva. Vi jobbar nu intensivt med att framarbeta ett nationellt stödpaket som vi räknar med att presentera inom en snar framtid. Det går inte att säga någon summa nu, säger Bucht.

Vi måste tänka på klimatet nu, vi vill inte se fler såna här år.

Om det ska komma stöd från EU är dock inte helt klart.

Tidigare stod hoppet till krisstöd från EU. Men när Bucht mötte EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan tidigare i juli blev det tydligt att unionens skattkista var tunnare än väntat

– Krisstöd från EU är tveksamt. Även om dom skulle säga okej så handlar det om små summor i sammanhanget, säger Bucht.

Landsbygdsministern instämmer i att situationen för många lantbrukare redan innan trokan varit pressad, men han menar att regeringen jobbat hårt för att stötta det svenska jordbruket.

– Svensk livsmedelproduktion är kanske inget som politiken haft som prio senast åren. Med den nationella livsmedelsstrategin som kom förra året så lyfte vi frågan och lantbrukare ser i dag mer positivt på framtiden än på tio år.

Hur ser du på framtiden för svenskt lantbruk?

– Vi har en orolig omvärld och behöver öka vår svenska livsmedelsproduktion, jag ser därför positivt på framtiden för svenskt landsbruk. Vi har avsatt en miljard och har dryga 40 olika åtgärder för att jobba med detta.

Hur påverkas lantbruket av klimatförändringarna?

– Den här typen av extremväder blir vanligare i och med klimatförändringarna. Vi måste tänka på klimatet nu, vi vill inte se fler såna här år. Jag tycker inte man gör tillräckligt internationellt sett.

En lantbrukare som SvD träffat hälsar att ”ni (politikerna) inte förstår allvaret och att ni sitter och tigger om EU-pengar men ger upp så fort ni inte får svar”. Vad tror du att en sån uppfattning grundar sig på?

– Jag vet faktiskt inte vad det kommer från. Jag har definitivt inte gett upp, stöd kommer så håll ut.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons