Bubblande Hampshire – det nya Champagne?

Är sydöstra England det nya Champagne? Ja, med samma jordmån, klimat och allt bättre kunskap har engelsmännen blivit vinmakare att räkna med.

Under strecket
Publicerad
Rathfinny ligger i natursköna South Downs. Från vingårdens b&b The Flint Barns har gäster utsikt över både odlingarna och Engelska kanalen.

Rathfinny ligger i natursköna South Downs. Från vingårdens b&b The Flint Barns har gäster utsikt över både odlingarna och Engelska kanalen.

Foto: James Ratchford/Rathfinny
På baren The Coral Room finns Londons mest omfattande inhemska vinlista. Man gör även cocktails med engelskt mousserande.

På baren The Coral Room finns Londons mest omfattande inhemska vinlista. Man gör även cocktails med engelskt mousserande.

Foto: Rebecca Hope/The Coral Room
För Emma Rice, vinmakare på Hattingley Valley, föddes kärleken till mousserande vin när hon vid 19 års ålder provade ett glas Krug 1979.

För Emma Rice, vinmakare på Hattingley Valley, föddes kärleken till mousserande vin när hon vid 19 års ålder provade ett glas Krug 1979.

Foto: The Electric Eye
När champagnehuset Pommery producerade sitt första engelska mousserande samarbetade de med Hattingley Valley i Hampshire.

När champagnehuset Pommery producerade sitt första engelska mousserande samarbetade de med Hattingley Valley i Hampshire.

Foto: The Electric Eye
Nyetimber har varit vingård i 30 år, men själva bosättningen finns omnämnd redan år 1086 i engelska jordeboken Domesday Book.

Nyetimber har varit vingård i 30 år, men själva bosättningen finns omnämnd redan år 1086 i engelska jordeboken Domesday Book.

Foto: Nyetimber
På Gusbourne växer framför allt burgund-iska kloner av chardonnay, pinot noir och meunier, av  vilka man  producerar både mousserande och stilla  viner.

På Gusbourne växer framför allt burgund-iska kloner av chardonnay, pinot noir och meunier, av vilka man producerar både mousserande och stilla viner.

Foto: Gusbourne
I södra England är det numera enkelt att beställa förstklassigt lokalt vin på en landsortspub. Här The Star.

I södra England är det numera enkelt att beställa förstklassigt lokalt vin på en landsortspub. Här The Star.

Foto: Paul Massey
I hjärtat av medeltida byn Alfriston ligger The Star, ett 1300-tals-inn vars moderna restaurang serverar tiotalet mousserande viner från trakten.

I hjärtat av medeltida byn Alfriston ligger The Star, ett 1300-tals-inn vars moderna restaurang serverar tiotalet mousserande viner från trakten.

Foto: Paul Massey
Ridgeview var en av de första vingårdarna i England att enbart producera mousserande av chardonnay, pinot noir och meunier.

Ridgeview var en av de första vingårdarna i England att enbart producera mousserande av chardonnay, pinot noir och meunier.

Foto: Carol Sachs
Sova över på vingård?  Oxney hyr ut både herde- stugor och  stora The  Vineyard House med plats för tio gäster.

Sova över på vingård? Oxney hyr ut både herde- stugor och stora The Vineyard House med plats för tio gäster.

Foto: Wojciech Ketz
Annons

Michel Roux Jr står i sitt kök i London. Det är sommar 2020 och i handen har stjärnkocken den engelska vingården Rathfinnys första vintage som just släppts. En mousserande classic cuvée 2016.

– Jag ser verkligen fram emot det här, ler Michel medan han häller upp, inspekterar bubblor och färg. Näsan åker i glaset, orden stenfrukt och citrus nämns. Han smakar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons