Annons
X
Annons
X

Bubbelvarning för svenska bostadspriser

Bostadspriserna ligger ganska stabila i landet – och än så länge verkar en bostadsbubbla lysa med sin frånvaro. Men alla är inte positiva. Bengt Hansson på Statens bostadskreditnämnd är orolig för att Stockholm ska bli nästa Köpenhamn där bokraschen fortfarande gör sig påmind.

En kall vind blåser in över stadsdelen Annestad i Bunkeflo utanför Malmö. Strax utanför områdesgränsen passerar motorvägen som utmynnar i Öresundsbron. Här gick flyttlassen med danska familjer i jakt på ett billigare boende skytteltrafik för en tid sedan. I dag är det desto glesare både i trafiken och bland ansiktena i området. Enligt dansk statistik har flyktingströmmen minskat med 400 personer 2011 jämfört med året före.

Anledningen är att bostadsmarknaden i Köpenhamn har stabiliserats något de senaste åren. Under 00-talet stack bostadspriserna snabbt i höjden. Samtidigt som efterfrågan på marknaden steg var förväntningarna på marknaden i topp. Bubblan växte. Så kom finanskrisen och samtidigt som räntorna steg sjönk förväntningarna. Marknaden började skaka, och som inte det vore nog så växte Köpenhamn och lägenheter byggdes i större omfattning än tidigare.

Bubblan sprack.

Annons
X

– Botten gick helt ur marknaden, konstaterar Claes Fürstenberg, före detta Köpenhamnskorrespondent för Sydsvenskan.

LÄS MER:
Tvära priskast bland Stockholms bostäder

LÄS MER:
Allt svårare att få villan såld

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I Sverige är bostadstrenden just nu stabil. Enligt Valueguards Hox-index har bostadspriserna i landet gått upp med 3,2 procent de senaste tre månaderna. I Stockholm är motsvarande siffra 2,2 procent. Samtidigt har priserna gått ned något under den senaste månaden.

  Trots det finns det de som är rädda för att bubblan ska spricka även i Sverige. Bengt Hansson, chef för utredning och analys vid statliga Statens bostadskreditnämnd, är en av dem.

  Enligt honom är än en gång förväntningarna en avgörande faktor för utvecklingen.

  – Två saker utlöser en anpassning: arbetsmarknaden och konjunkturen, och boräntorna. Just nu är inte konjunkturen den bästa men räntorna är fortsatt låga. Som det ser ut nu så står det och väger. Är det något vi vet på bostadsmarknaden är det även att folk tittar bakåt, har priserna gått upp året innan så vill man tro att de ska fortsätta att stiga. Om de börjar falla så får vi den negativa spiralen som vi såg i Köpenhamn där oron för att priserna ska falla leder till en självuppfyllande profetia.

  En av de faktorer som sägs ha spelat in i att bostadsbubblan sprack i Köpenhamn är att den kraftiga byggnationen av bostäder i staden. I Stockholm råder det bostadsbrist, men det spelar mindre roll när en eventuell bostadsbubbla spricker, enligt Bengt Hansson.

  Även Lars Jonung, professor i nationalekonomi vid Ekonomihögskolan i Lund och ledamot i Finanspolitiska rådet, är orolig för den svenska utvecklingen. Han vill dock inte slå fast att det rör sig om en bubbla i nuläget.

  – Jag är oroad för att jag tycker mig känna igen så många tecken från andra bubblor i andra länder, men också från 90-talet här i Sverige. Jag kan inte förutsäga när jordbävningen kommer men riskerna finns där. Den linjen driver vi även i finanspolitiska rådet: Vi är bekymrade för utvecklingen och känner en oro men vi kan inte slå fast att det är en bubbla.

  Skulle det vara så att Sverige närmar sig en stark nedgång på bostadsmarknaden tror han inte att den faller av sig självt. I så fall krävs det faktorer utifrån, enligt Lars Jonung.

  – Fick vi en kraftig uppgång i räntan och en kraftig depression i Europa som sprider sig till Sverige, då kan det bli problem. Men det behövs den typen av faktorer för att det ska sluta illa.

  Kan konsekvenserna bli lika drastiska som i fallet med Köpenhamn?

  – Det tror jag inte. Blir det en bubbla så tror jag snarare att det blir en pyspunka, säger Lars Jonung.

  Nyligen tog sig Danmark ur en mindre recession vilket har följts av en sjunkande styrränta. Samtidigt börjar det bli dyrare att bo i Köpenhamn igen på grund av en stor inflyttning. Enligt Sydsvenskan förväntas omkring 185000 personer flytta in under de närmaste 20 åren. Men fortfarande har marknaden inte kommit igång på riktigt.

  – Som en stimulans för att få i gång bostadsmarknaden erbjöd den borgerliga regeringen en rabatt på fastighetsskatten, men det gjorde inte så mycket. Det lönar sig fortfarande att bosätta sig i Skåne, även om skillnaderna har utplånats, säger Claes Fürstenberg.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X