BT slår ihop mobil med bredbandsnät

BT, Storbritanniens variant av Telia, ska försöka locka till- baka mobilkunderna till det fasta nätet. BT blir sannolikt först i världen med att kommersiellt lansera en ny typ av telefon som fungerar i både mobilnätet och i bredbandsnätet.

Under strecket
Publicerad
Annons

Satsningen har varit känd en längre tid. Men det har också dykt upp oro för att BT skulle bli försenat med projektet som måste lösa en rad svåra tekniska problem.
**
I stort sett hela telekombranschen** har ivrigt väntat på vad BT skulle komma med. För bolag med stora fasta telenät, som svenska Telia, kan den här tekniken vara ett sätt att få fart på samtalen i de fasta näten.
I de näten minskar annars trafiken stadigt, då allt fler väljer att ringa mobilt i stället. Av det skälet har många mobiloperatörer blickat med oro mot BT:s projekt.

Vid en presskonferens i London i går lättade BT till slut på för- låten. Den nya tjänsten startar med 400 testkunder och drar sedan igång i full skala i september.
Enligt BT har de brittiska mobilkunderna mycket pengar att tjäna. För den som med den nya mobilen ringer till en fast telefon minskar kostnaderna med 40-95 procent, jämfört med om man ringt med en vanlig mobil.
BT använder sig till en början av en mobil som tillverkats av Motorola, världens näst största
mobiltillverkare efter Nokia. När man inte är hemma fungerar mobilen som vanligt. Eftersom BT inte har något eget mobilnät kopplas kunderna in i Vodafones nät där BT köper kapacitet.

Annons
Annons
Annons