Merete Mazzarella:Brytningstid bäddade för frigjordhet

Med fokus på den privata sfären och det litterära Londons samlevnadsexperiment under mellankrigstiden, lyckas den amerikanska litteraturvetaren Katie Roiphe skildra spänningarna i övergången mellan det viktorianska och det moderna livet.

Under strecket
Publicerad
Annons

”‘Bästa furstinnan Bibesco, jag beklagar, men ni får lov att sluta upp med att skriva era små kärleksbrev till min man så länge han och jag lever ihop. Det är helt enkelt något som inte passar sig i våra kretsar.‘ Så skrev Katherine Mansfield till sin mans beslutsamma älskarinna en av de första, svala dagarna våren 1921. Mansfield trevade efter en ny etikett vid en tidpunkt då de par hon kände var både gifta och ogifta på en och samma gång, och då utomäktenskapliga förhållanden både tolererades och inte tolererades. På Marlborough Road öppnade doktor Marie Stopes samma månad Londons första mottagning för rådgivning beträffande preventivmedel och gatorna var fulla av de nya kjolarna som bara nådde till knät.”

Så börjar amerikanskan Katie Roiphes Uncommon Arrangements: Seven Portraits of Married Life in London Literary Circles 1910–1929 (The Dial Press, 352 s), en bok vars utgångspunkt är att ett intresse för andra människors äktenskap inte behöver vara ren och skär voyeurism och sensationslystnad utan också kan vara ett sätt att nå insikter vi kan använda i våra egna liv.

Annons
Annons
Annons