Annons

Mats Wickman:Bryr sig någon annan än SD om Stockholms kulturarv?

Apples planerade butik i Kungsträdgården utifrån.
Apples planerade butik i Kungsträdgården utifrån. Foto: Stockholms Stad/Foster & Partners

Det är ju liksom val snart. Ett märkligt ointresse för Stockholms kulturarv och offentliga rum råder bland de etablerade partierna.

Under strecket
Publicerad
Foto: Stadsbyggnadskontoret/Apple Foster + Partners
Foto: Stadsbyggnadskontoret/Apple Foster + Partners

Apple presenterade sitt kontroversiella byggprojekt i Kungsträdgården i en utställning på Kulturhuset.

Foto: Foster and Partners.

Det blev verkligen så tyst att en knappnål kunde ha hörts falla. I mars 2015 var det möte i Medborgarhusets bibliotek och där skulle Jan Valeskog (S) svara på frågor om det genomförande av Nya Slussen som Socialdemokraterna beslutat sig för. Valeskog hade efter valet 2014 utsetts till biträdande finansborgarråd och ordförande i både exploateringsnämnden och fastighetsnämnden, och han blev den som i realiteten styrde stadsbyggnadsfrågorna. När nu Valeskog fick frågan om det inte hade varit bättre och billigare för staden att satsa på Slussen Plan B, en rekonstruktion av klöverbladslösningen, replikerade han: ”Det där har staden inget med att göra och det enda politiska parti som stödjer förslaget är Sverigedemokraterna som är ett populistiskt och rasistiskt parti.”

Där föll knappnålen. Valeskog hade satt rasiststämpel, inte bara på den stora del av publiken som stödde Plan B, utan på ett ideellt projekt, där de drivande var frustrerade över hur lättsinnigt stadens politiker beslutat att riva den visserligen nedslitna, men genialt utformande och på sin tid världsberömda klöverbladslösningen. Att SD valde att stödja Plan B var logiskt utifrån partiets retorik om att värna kulturarvet. Men partiet hade ingenting med projektet att göra.

Annons
Annons
Annons