Bryggarna struntar i traditionerna

Under strecket
Publicerad
Annons

I stället för att befästa gamla sedvänjor har bryggerierna år efter år flyttat fram positionerna. Och i år är de genomsnittliga julölen bättre än någonsin. Inte minst visar de stora, svenska öljättarna att de kan brygga spännande öl när volymkoncepten för en stund läggs åt sidan.
Egentligen finns inte ett enda rejält bottennapp, möjligen Falcons Julmumma undantagen. Men denna skummande kardemummasmet borde inte marknadsföras som öl utan snarare som pepparkaksglögg.

I övrigt är det överraskande fin balans och komplexitet som gäller. Borta är den tunga, sliskiga sockerlagen som vände redan i munnen. I år finns heller knappt något öl där smaken känns som påklistrad på en basöl. Numera bryggs julölet som en egen suverän produkt med många gånger mycket raffinerade och sammansatta recept.
Därför är det långt ifrån katastrof om det blir någon back över efter helgernas firande. Strunta i etiketten och njut julölet som en lite tyngre mörk lager eller en kraftig ale. Om månaden råkar heta maj eller september
spelar ingen roll - bara de överblivna buteljerna lagras mörkt och någorlunda svalt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons