Brutalt om Finlands våldsamma historia

Rosa Liksom är kulturpersonligheten Anni Ylävaaras pseudonym. 2011 debuterade hon med  ”Kupé nr 6”. I sin nya roman ”Överstinnan” skildrar hon finsk nationalism genom ett kvinnligt levnadsöde.
Rosa Liksom är kulturpersonligheten Anni Ylävaaras pseudonym. 2011 debuterade hon med ”Kupé nr 6”. I sin nya roman ”Överstinnan” skildrar hon finsk nationalism genom ett kvinnligt levnadsöde. Foto: Pekka Mustonen

Genom en åldrad kvinnas blick skildrar Rosa Liksom ett livsöde präglat av hat och hämnd – som också blottar Finlands nationella sår. Clara Block Hane har läst en otäck och viktig roman som rymmer både kärlek och våld.

Under strecket
Publicerad
Annons

”Bränt barn skyr elden” lyder ordspråket som Stig Dagerman ändrade till ”Det är inte sant att ett bränt barn skyr elden. Det dras till elden som en mal till ljuset” (”Bränt barn”, 1948).
Efter att ha läst Rosa Liksoms nya roman ”Överstinnan” undrar jag om det inte borde heta ”bränt barn gör upp en brasa” eller ”bränt barn kan inte låta bli att gifta sig med en pyroman”.

Sedan debuten 1985 har Liksom varit känd för sin färgstarka, uttrycksfulla klädsel och prosa. Hon har ofta skrivit om människor som är onda – utan att ta parti för ondskan – och det gäller även för ”Överstinnan”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons