Annons

”Brutalt maktspråk är det enda Kina förstår”

”Kina är världens första ekonomiskt framgångsrika diktatur. Vi är inte vana att hantera ett sånt land”, säger moderatledaren Ulf Kristersson i en intervju med SvD.
”Kina är världens första ekonomiskt framgångsrika diktatur. Vi är inte vana att hantera ett sånt land”, säger moderatledaren Ulf Kristersson i en intervju med SvD. Foto: Veronica Johansson

Sverige får inte darra på manschetten – brutalt maktspråk är ytterst det enda Kina förstår. Det menar moderatledaren som vill att en oberoende kommission granskar regeringens hantering av fallet med den svenska medborgaren Gui Minhai.

Under strecket
Publicerad

Peter Wallenberg träffar Kinas president Hu Jintao som tog emot representanter för svenskt näringsliv på Haga Slott i Stockholm 2007.

Foto: Maja Suslin/TT

Ulf Kristersson vill se en oberoende Gui Minhai-kommission.

Foto: Veronica Johansson

I hörnrummet med fönster som vetter mot Strömmen hänger en vepa med kinesiska tecken på väggen. Ulf Kristerssons arbetsrum på Mynttorget är väl tilltaget men avskalat. Ändå har Kina letat sig in på ett hörn.

– Det var helt fascinerande att komma till Peking och Nanjing 1997, under den dynamiska omvälvningen som var då. Jag var ”hooked”, trevliga människor och god mat, en otrolig kultur, säger han.

Annons
Annons
Annons