Recension

Sudden DeathBrutala bekännelser från rinken

Före detta hockeyspelaren Tom Malm­qvist ger prov på en intensiv och rivig poesi när han skildrar sina erfarenheter från en hård hockeyvärld. Men Tommy Olofsson tycker att Malmqvist över­driver hatet och perverteringen av mansrollen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Jag spelade för Blekinge i TV-pucken 1965 och 66, lirade sedan ett par säsonger till innan jag lade suspensoaren på hyllan. Jag var inte tillräckligt bra. Man måste vara det. En ny diktsamling påminner mig om detta mitt fjärran förflutna. Det är Tom Malmqvist, en gång i tiden lagkapten för Stockholms TV-pucklag, därefter spelare på hög nivå, i varje fall i Huddinge, som debuterar med en diktsamling som heter Sudden Death. Den kretsar huvudsakligen kring ishockey och suger fullkomligt musten ur många av de symboliska övertoner som surrar kring hockeyns värld.

Av allt att döma är Tom Malmqvist en av dem som har lagt klubban ifrån sig i ett ganska tidigt skede, så att förlagets beskrivning av honom som ”en av Sveriges mest lovande hockeytalanger” nog är en smula övermaga. Inte desto mind­ re har Tom Malmqvist ett märkligt rekord inom svensk hockey. 1988, tio år gammal, gjorde han i en knattematch mot Norrtälje tre mål inom loppet av nio sekunder.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons