Annons
X
Annons
X
Konst
Kommentar

Erica Treijs: ”Brutal konstkritik” lär inte stoppa Lars Vilks

Konstnären Lars Vilks beskriver brandsabotaget mot konstverket ”Nimis” som ”brutal konstkritik”. Men bakslaget lär inte avhålla honom från att bygga upp brädtornet på nytt.

Ett av tornen i Lars Vilks skapelse ”Nimis” brann på torsdagskvällen ned helt och hållet. På fredagsförmiddagen var polisens tekniker och räddningstjänsten på plats för att undersöka brandplatsen
Ett av tornen i Lars Vilks skapelse ”Nimis” brann på torsdagskvällen ned helt och hållet. På fredagsförmiddagen var polisens tekniker och räddningstjänsten på plats för att undersöka brandplatsen Foto: Björn Lindgren/TT

Han välkomnar knappast sabotage. Heller inte den skadegörelse som monumentalkonstverket ”Nimis” ännu en gång utsatts för och som räddningstjänsten betecknar som mordbrand. Ändå är det ingen katastrof för Lars Vilks att en fjärdedel av drivvedsskulpturen på stranden nedanför Kullaberg nu gått upp i rök.

I stället delar Vilks världsåskådning med den tyske konceptuelle aktionskonstnären Joseph Beuys – som också köpte verket 1984 – där alla som vill är konstnärer och verken skapas i mötet med betraktaren. Att ett av ”Nimis” torn jämnats med marken ökar därför bara processkonstverkets relevans och blir till ytterligare ett kapitel i dess redan stormiga historia. Lars Vilks kallar själv tilltaget för ”brutal konstkritik” och i Sveriges Radio jämför han ”Nimis” med skapad scenografi som människorna tar över.

Han började spika redan 1980. Drivved, plankor och grenar växte sakta till egensinniga skapelser, utan vare sig ritning, bärande konstruktion eller bygglov. Först två år senare fick myndigheterna syn på bygget och krävde omedelbart att hela rasket skulle rivas. Rättsprocessen som följde blev en del av beskrivningen av verket och under tiden hade ”Nimis” växt till sig rejält och mätte 100 meter på längden med 25 meter höga torn. 2012 installerades några gästkonstnärer en solcellsdriven högtalare i ett av tornen, som kom att fungera som en minaret ur vilken det strömmade muslimska böner.

Annons
X

Det är numera svårt för konstnären Lars Vilks att underhålla ”Nimis”, som blivit en turistattraktion. Garantera säkerheten för besökarna är svårare när han själv står under ständigt livvaktsskydd, undan islamistiska våldsverkare.

Men att tro att en sådan sak skulle stoppa Lars Vilks från att återuppbygga det eldhärjade Vindarnas torn, vore enbart naivt.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Annons

  Ett av tornen i Lars Vilks skapelse ”Nimis” brann på torsdagskvällen ned helt och hållet. På fredagsförmiddagen var polisens tekniker och räddningstjänsten på plats för att undersöka brandplatsen

  Foto: Björn Lindgren/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X