Annons

NickelpojkarnaBrutalt – elever vanvårdades till döds

Författaren Colson Whitehead (född 1969) är bosatt i New York. Hans förra roman, ”Den underjordiska järnvägen”, blev flerfaldigt prisbelönt.
Författaren Colson Whitehead (född 1969) är bosatt i New York. Hans förra roman, ”Den underjordiska järnvägen”, blev flerfaldigt prisbelönt. Foto: Horst Galuschka/TT

Nickel Academy är Whiteheads fiktiva version av verklighetens Arthur G Dozier School, där elever slogs blodiga och våldtogs av personalen. Stundvis är det väl enkelt skildrat, men ibland glimrar språket till.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

Vad är historielöshet? Det är att sakna kunskap om det förflutna. Men det är också möjligt att ha fakta framför näsan utan att kunna se dem. Kanske har personerna reducerats till statistik och våldet förminskats till fotnoter. Kanske klarar man inte av att upptäcka hur det förflutna lever kvar i nuet. Kanske är det viktigaste man kan lära sig om historien ibland att den inte ens borde uppfattas som passerad.

Colson Whiteheads sjunde roman ”Nickelpojkarna” kretsar kring Nickel Academy, en fiktiv motsvarighet till Arthur G Dozier School, som 1900 – 2011 var en reformskola för minderåriga förbrytare (eller de som utpekats som sådana). Pojkarna som var intagna där vanvårdades, undernärdes, slogs blodiga och våldtogs av personalen. Reformskolan var så brutal att marken omkring den visade sig vara full av benknotorna från före detta elever.

Annons
Annons
Annons