Brutal conquistador gav namn åt bilmärket

De Soto Adventurer, 1960 års modell.
De Soto Adventurer, 1960 års modell. Foto: TT

Hernando de Sotos expedition genom Nordamerika på 1500-talet var en formidabel prestation men eftersom inget guld hittades betraktades den som ett fiasko.

Under strecket
Publicerad
Dick Harrison.

Dick Harrison.

Foto: TT
Hernando de Soto.

Hernando de Soto.

Annons

Fråga: ”Det har funnits ett bilmärke som hette DeSoto, en klassisk amerikanare. Många sådana bilmärken uppkallades efter kändisar i äldre amerikansk historia, till exempel Lincoln och Cadillac. Men vem var DeSoto?”

Dick Harrison: Hans namn var Hernando de Soto, och han var upptäcktsresande och conquistador. Han föddes vid sekelskiftet 1500 i en lågadelsfamilj i spanska Extremadura, åtföljde Pedro Arias de Ávila till Panama och deltog sedan i flera expeditioner i Centralamerika, bland annat under erövringen av Nicaragua, där han slog sig ned i staden León. De Soto gjorde sig känd för just den kombination av hänsynslös brutalitet mot urinvånarna, lojalitet mot sina kommendanter och god krigstaktik som banade vägen för en framgångsrik karriär i Nya världen. Hans nyfikenhet ledde in honom på flera expeditioner i okända trakter. I början av 1530-talet deltog han i Pizarros erövring av inkariket och rövade ihop en förmögenhet i inkaguld. Sedan han förvägrats möjligheten att delta i erövringen av dagens Chile återvände han 1536 till Spanien, där han mottogs som en hjälte, utnämndes till guvernör av Kuba och tillerkändes rätten att erövra Florida för den spanska kronans räkning.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons