Annons

Agneta Pleijel:Bruno Schulz – en brygga till Franz Kafka

Med sina egensinniga läsningar av Franz Kafka har Bruno Schulz bidragit till en djupare förståelse av författarens verk. I höst aktualiseras båda författarna med en utställning på Judiska museet.

Under strecket
Publicerad

Det var inte domstolen som förföljde Josef K, utan Josef K som jagade domstolen, den Högsta Instans han önskade dömas av. Bruno Schulz, mindre känd än Franz Kafka men en lika lysande författare, såg detta. Hans läsning av ”Processen” hör inte till de vanligare, de brukar handla om den anonyma maktens strupgrepp på människan. Men Schulz urskiljde Gud i Kafkas verk, och det är vad det nedanstånde ska handla om.

Kafka och den elva år yngre Schulz föddes båda i Kakanien, ”K und K”, kungligt och kejserligt, vilket av belackarna (som Robert Musil) utlästes ”kaka” som på tyska betyder skit. Österrike-Ungern var före första världskriget en intrikat väv av politisk repression. Och en söndervittrande lerklump, som efter kriget ynglade av sig i nymornade nationalstater. Men vilken explosion var inte imperiet på det kulturella planet: Sigmund Freud, Rainer Maria Rilke, Karl Korsch, Albert Einstein, Franz Werfel. Man kan fortsätta: Jaroslav Hasek, Martin Buber, Joseph Roth, Samuel Agnon, Franz Kafka. Alla var inte judar men många var det.

Annons
Annons
Annons