Brunnsborrning i Sudan - en riktig thriller

Under strecket
Publicerad
Annons

Med en yta på två och en halv miljoner kvadratkilometer är Sudan - Afrikas största nation - mer än fem gånger större än Sverige. Landet sträcker sig över väldiga områden; från Röda havet och gränsen till Egypten ända ner till den afrikanska kontinentens hjärta.
Den enorma storleken kombinerat med en påtalig etnisk och kulturell mångfald har knappast varit en fördel för landet. Tvärtom. De nordliga och sydliga territorierna hör knappast ihop och Sudan är i dag en av världens fattigaste nationer.
Historien under de senaste dryga 700 åren har varit dramatisk och blodig - och är så alltjämt. Kolonialism, radikal folkomflyttning, jordbävningar och torka har förvärrat situationen. Och till det skall läggas att den fundamentalistiska muslimska regimen i norr för ett blodigt inbördeskrig mot den femtedel icke-muslimer som lever i Sudans södra delar.
Trots, eller kanske tack vare Sudans hisnande oöverskådlighet finns ytterst lite skrivet om landet på svenska. I medierapporteringen är jättelandet dessutom en
blind fläck.

I boken Vattenkriget - ett svenskt äventyr i Afrika, (303 s., Libris, ca 211:-), försöker journalisten Berthil Åkerlund på ett intressant och även spännande vis täta våra mest akuta kunskapsluckor om Sudan. Åkerlunds bok är på samma gång ett inkännande porträtt av biståndsarbetaren och missionären Leif Zetterlund och hans familj, och en blandning av reportage och thriller.
Förutom att skildra en svensk missionärsfamiljs vardagsliv i fält - ett nog så ovanligt ämne i dag - ges värdefulla inblickar i Sudans politiska rackarspel och historia.
Men boken är faktiskt också en thriller eftersom brunnsborraren Leif Zetterlunds öden inte kan beskrivas på något annat sätt. De gastkramande intriger han råkat ut för under de senaste 20 åren har tveklöst gjort honom till vår man i Sudan.
Berthil Åkerlund berättar väl om vad som fått kloka unga människor att lämna trygga Sverige för skorpionbett, korrupta politiker och bastuhetta året om. Det är en god historia. Och den blir inte sämre av att vara

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons