Brunch för lata dagar

För många av oss bjuder påsken på lata sköna förmiddagar, där vardagens snabba frukost byts ut mot en avslappnad brunch. Smoothie med bär, något gott från ugnen och en dessert som kronan på verket ger brunchen en extra guldkant.
Recept: Kristina Söderström Foto: Martin Edholm, Jonas Jacobsson och Kristina Söderström

Under strecket
Publicerad
Recepten är hämtade ur ”Brunch året runt” av Kristina Söderström, foto Martin Edholm, Kristina Söderström, Jannice Thelander och Anna Thors. Isaberg förlag.

Recepten är hämtade ur ”Brunch året runt” av Kristina Söderström, foto Martin Edholm, Kristina Söderström, Jannice Thelander och Anna Thors. Isaberg förlag.

Annons

Smoothiebowl med söta bär

Ris-, mandel- eller havremjölk går bra om du inte vill använda komjölk.

4 små skålar
2 bananer
3 dl hallon, frysta går bra
4 dl mjölk
2 krm vaniljpulver
Valfria frukter, bär, nötter och frön att toppa med

1. Dela bananerna i mindre bitar. Lägg alla ingredienser i en mixer. Mixa slätt. Är den för tjock kan du späda med lite mer mjölk.
2. Häll upp i en eller flera skålar och dekorera med frukt, bär, nötter och frön.

6 omelettmuffins

Annons
Annons
Recepten är hämtade ur ”Brunch året runt” av Kristina Söderström, foto Martin Edholm, Kristina Söderström, Jannice Thelander och Anna Thors. Isaberg förlag.

Recepten är hämtade ur ”Brunch året runt” av Kristina Söderström, foto Martin Edholm, Kristina Söderström, Jannice Thelander och Anna Thors. Isaberg förlag.

Fyllningen kan förstås varieras efter eget önskemål.

6 omelettmuffins

6 skivor rostfranska
18 cocktailtomater
75–100 g fetaost
6 små ägg
Salt och peppar
Färsk timjan

1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj fördjupningarna i muffinsformen eller använd pappersformar.
2. Skär kanterna av brödskivorna och kavla dem tunnare med en brödkavel. Tryck ner en brödskiva i varje fördjupning på muffinsformen.
3. Dela tomaterna på mitten och lägg dem på bröden. Smula fetaost över. Vispa upp äggen lätt och krydda med salt, peppar och färsk timjan. Fördela äggsmeten i formarna.
4. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter tills muffinsen fått en fin ljusbrun färg. Låt dem svalna några minuter och ta sedan ut dem ur formarna.

Pannacotta med espresso

Njut den här desserten för kaffeälskare i små glas, för den är mäktig. Gör i ordning den i förväg, den ska stå i kylskåp över natten.

6 portioner

5 blad gelatin
1 msk kaffebönor
5 dl vispgrädde
125 g socker
2 tsk lösligt espressopulver
1 msk kaffelikör, kan uteslutas

1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
2. Krossa kaffebönorna i en mortel. Koka upp dem tillsammans med grädden och 50 gram av sockret i en tjockbottnad kastrull under omrörning.
3. Dra kastrullen av plattan och rör ner gelatinbladen i kaffeblandningen. Blanda väl så att gelatinet löser sig, fördela i små glas eller koppar och låt svalna. Ställ in i kylen över natten.
4. Koka upp 1/2 dl vatten med resten av sockret tills det blir en tjock sirap. Blanda ner espressopulvret och eventuellt likören. Låt svalna.
5. Häll sirapen över pannacottan strax före servering.

Recepten är hämtade ur ”Brunch året runt” av Kristina Söderström, foto Martin Edholm, Kristina Söderström, Jannice Thelander och Anna Thors. Isaberg förlag.
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons