Annons
Recension

GimokrönikanBruksorten möter kosmos

Höstens bokutgivning har kommit igång på allvar och i den hittar vi två läsvärda debutanter. ”Gimokrönikan” av Patrik Godin är en sorgesång över brukssamhällets undergång, medan Lars Berges ”Kontorsninja” undergräver våra illusioner om kontoret som mänskligt habitat.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Det är en berättelse vi har läst många gånger och som vi kommer att få läsa många gånger till – historien om uppväxten i, och det nödvändiga uppbrottet från, den lilla landsortshålan. Berättelsen kan sammansmälta med bildningsromanen, eller kombineras med någon annan av romanens subgenrer.

I botten ligger ett arketypiskt motiv om hjältens nödvändiga prövningar, om han nu heter Odysseus – eller Patrik, som i debutanten Patrik Godins roman ”Gimokrönikan”. Och krönika är precis vad det handlar om, även om det tar ett tag innan man förstår det. Den borttynande bruksorten Gimo kan verka som en dålig kandidat till krönikeformens mera storslagna repertoar av bemärkta platser, människor och händelser. Men under ytan döljer sig både hemska och storslagna ting. Godin har alltså inte skrivit ytterligare en berättelse om vuxenblivande, uppbrott och vägen ut i världen.

Annons
Annons
Annons