Annons
X
Annons
X

Brukare hoppas på öppenhet

Knarkdomarna har blivit mildare och mer nyanserade efter flera domar i Högsta domstolen. Nu hoppas Brukarföreningen att det ska ge en öppnare knarkdebatt med en mer liberal syn på hjälp till miss- brukare. Men narkotikapolisen ser risker med utvecklingen.

(uppdaterad)

Många års strafftid har försvunnit för landets knarkbrottslingar, efter att Högsta domstolen i flera domar har sänkt straffen. I domarna säger HD att större hänsyn måste tas till varje individs del i brottet, och hur delaktiga de är i den organiserade brottsligheten.

Det har gjort att små aktörer inom narkotikahandeln, ofta själva brukare, får lägre straff. En som välkomnar den mer nyanserade synen är Brukarföreningens ordförande Berne Stålkrantz, som slåss för ”harm reduction”, skademinimering, i stället för hårda tag.

–Vi brukar tala om sagolika skäl, i stället för sannolika, när det gäller narkotikabrott. Det har varit helt andra regler som gällt. Beviskraven har varit sämre i de här målen och straffen hysteriskt långa.

Annons
X

Enligt Berne Stålkrantz livnär sig de flesta narkomaner på att sälja till andra eller att ta hand om andras knark. Långa straff är fel väg.

–Jag har själv blivit dömd till fyra år. Det enda som händer är att man får fler kontakter, att man lär sig hur man ska göra och det blir mer gäng.

Nu tror Berne Stålkrantz att praxisändringen kan öppna för en bättre drogdiskussion.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Vi får verkligen hoppas på det, varje liten förändring ger sammantaget en annan bild.

  Per Ole Träskman, straffrättsprofessor emeritus, hoppas också på en bredare debatt.

  –Det är möjligt att det här medför att det uppstår en ny diskussion om narkotikapolitiken. Jag hoppas på att ”harm reduction”-diskussionen ska föras mer professionellt än tidigare, säger han.

  Per Ole Träskman är kritisk till hur straffen för narkotikabrott har sett ut. Han säger att höjningen kom till genom en ”nordisk karusell”.

  –I Sverige övervägde man att höja, och medan det bara var förarbeten höjde man i Finland och hänvisade till Sverige. Och när man höjt i Finland höjde Sverige maxstraffen och hänvisade till Finland.

  Tomas Lundqvist, chef för narkotikaroteln på länskriminalen i Stockholm, är orolig över vilka signaler domarna ger.

  –Det är beklagligt att trasiga människor utnyttjas som kurirer, men finns det ingen kurir kan ingen ta hit narkotikan. Det är den viktigaste personen i den här biten.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X