Annons

Ingmar Karlsson:Bruk och missbruk av begreppet jihad

Saddam Hussein uppmanar till självmordsattacker och ett våldsamt jihad, med stöd av islamiska fundamentalister. Men Koranen fördömer i själva verket självmord och avser med jihad den inre kampen för att leva ett rättroget liv.

Under strecket
Publicerad

**Som en första reaktion **på attacken mot Irak deklarerade Saddam Hussein ett jihad mot USA. Ordet översätts vanligen med ”det heliga kriget” och frammanar associationer med fanatism, grymhet och intolerans. Grundbetydelsen har emellertid alls inte med krig att göra. De tre konsonantrötterna j, h och d betecknar i arabiskan en fysisk, moralisk eller intellektuell ansträngning. Det svenska ord som kommer närmast i betydelse är kamp eller engelskans struggle som ju kan ges olika betydelser.

Jihad är således inte nödvändigtvis ett angreppskrig under religiösa förtecken utan framför allt en förpliktelse för en muslim att anstränga sig att följa Guds väg. Enligt en tradition betecknade profeten den kamp varje enskild människa måste föra med sig själv för att inte avvika från denna väg som ”det större heliga kriget” medan den militära eller politiska kampen för att skydda de islamiska områdena betecknades som ”det mindre heliga kriget”.

Annons
Annons
Annons