Annons
X
Annons
X

Brottsutredning mot Vattenfall

Riksenheten mot korruption inleder en förundersökning med anledning av att Vattenfalls styrelse felaktigt betalade ut en fallskärm på 12 miljoner kronor till förre vd:n Lars G Josefsson, kan SvD Näringsliv avslöja. Det misstänkta brottet är grov trolöshet mot huvudman.

Det var i fredags som Vattenfalls ordföranden Lars Westerberg lämnade sin post efter att finansmarknadsminister Peter Norman hade meddelat att han inte skulle få förnyat förtroende. Orsaken var det saftiga och felaktigt avtal som bolagets tidigare vd Lars G Josefsson fick i samband med att han lämnade sin post. Ett avtal som Westerberg hade godkänt.

Uppgörelsen innebar att Josefsson skulle få 12 månadslöner, vilket motsvarade cirka 12 miljoner kronor. Avtalet innehöll flera felaktigheter. För det första hade Josefsson inte rätt till något avgångsvederlag eftersom han inte hade sparkats. För det andra fanns det en regel som sa att han efter sin 60-årsdag inte hade rätt till någon uppsägningslön alls. Eftersom den dagen bara låg fem månader bort hade han maximalt haft rätt till 5 miljoner kronor.

Riksenheten mot korruption har nu inlett en förundersökning med anledning av turerna kring i Vattenfall. Chefsåklagare Alf Johansson leder utredningen:

Annons
X

– Det är enbart mot bakgrund av de tidningsartiklar som publicerades i slutet av förra veckan. I regel berättar vi inte om vi har inlett förundersökning men i den här typen av väldigt uppmärksammande fall som är så uppenbara att de till och med står i tidningarna är det inte så mycket att hymla om, säger han.

Hur lång tid utredningen kan tänkas ta kan Alf Johansson inte svara på.

– Jag har begärt att polisen ska införskaffa viss skriftlig dokumentation och sedan får jag se vart det tar vägen.

Dokumentiation som finns hos Vattenfall?

– Ja, antagligen.

Brottsrubricering är ”grov trolöshet mot huvudman”, ett brott som ger lägst sex månaders och högst sex års fängelse. Anledningen till att Alf Johansson inledningsvis bedömt brottet som grovt är att det rör sig om så pass stora belopp. Men någon misstänkt finns inte i nuläget.

– En förundersökning behöver inte ha några misstänkta utan det är brottet som ska utredas. Det är själva förfarandet som ska utredas och sedan får vi se om det finns några personer som är skäligen misstänkta.

Samma dag som Lars Westerberg valde att lämna posten meddelade också Lars Gejrot, koncernens personaldirektör, att han lämnade sin post.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X