Brottsplatserna allt mer digitala

Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) tar på hemsidan själva till jämförelsen med tv-serien CSI när man ska beskriva arbetet. Men medan kriminalseriens stjärnor kan ­utföra alla moment på brottsplatsen är verklighetens undersökare uppdelade på ett stort antal yrken – allt från medicinare till kemis­ter och it-experter.

Under strecket
Publicerad
Annons

Polisens it-utredare föredrar numera titeln it-forensiker. Men oavsett om CSI har inspirerat till den förändringen eller inte så har de under senare år fått allt större offent­ligt genomslag. I ett antal uppmärksammade rättsfall har it-frågorna spelat en framträdande roll, exempelvis i samband med polisbeslaget av TV4-journalisten Trond Sefastssons dator och vid flera fildelningsmål och barnporrhärvor.

Forensiker är av tradition yrkesbeteckningen för SKL:s kriminaltekniska experter – sedan kan de vara specialiserade på allt från medicin och kemi till vapen eller it, men de är inte poliser. Polisens it-forensiker kan ha polisutbildning, men trenden är att allt fler civilanställda utredare tar plats på de tekniska rotlarna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons