Brottsoffer blir ofta brottslingar

Barn och ungdomar som utsatts för brott blir lättare kriminella än andra jämnåriga. Det visar en undersökning från närpolisen i stadsdelen Vasastan i Stockholm. En väckarklocka för myndigheter som ofta glömmer unga brottsoffer, säger poliserna bakom undersökningen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Ulf Brännström och Jeanette Bennet arbetar med unga brottslingar på närpolisen i Vasastan, och har många års erfarenhet av att utreda brott med gärningsmän som är mellan 12 och 17 år. Både Ulf Brännström och Jeanette Bennet såg en gemensam nämnare bland många av de unga gärningsmännen: att de tidigare hade varit brottsoffer.

De tog fram statistik från 1995 till 2003, med brottsoffer mellan 12 och 17 år, som sedan publicerades i den lokala tidningen Vi i Vasastan. I åldrarna 12-14 år blev 27 procent av de som tidigare varit målsägande själva gärningsmän. I gruppen 15-17 år steg siffran till 38 procent.
Ju yngre brottsoffer och ju fler gånger de blivit utsatta för brott, desto större var risken att de själva blev gärningsmän. Men resurserna läggs oftare på att utreda brott med straffmyndiga.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons