Brottslingarnas trick

Så kommer de åt de äldres pengar. Hur beter sig tjuvarna som riktar in sig på äldre brottsoffer? Metoderna varierar, förslagenheten är stor och ofta låtsas de vara ute i ett seriöst ärende. Här beskrivs några vanliga trick.

Under strecket
Publicerad
Annons

”Blodtrycket”
En kvinna – det är nästan alltid kvinnliga gärningspersoner som tar kontakt – ringer i förväg eller kommer direkt och ringer på dörren och förklarar att hon kommer från sjukvården och ska ta blodtrycket eller utföra någon annan undersökning. Hon har utrustning med sig. Den äldre släpper in henne och lägger sig så att blodtrycket kan tas. Sedan ska offret vila. Då går ”sköterskan” ut ur rummet för att stjäla eller släpper in en medbrottsling.

”Hemtjänsten”
En vanlig variant. Kontakt tas för att utreda behovet av hemtjänst, något som ska ske vid ett hembesök. En variant är att presentera sig som hantverkare utsänd av hyresvärden eller tekniker från kommunen som ska kontrollera el- eller vattentillförsel. Tjuven och brottsoffret sätter sig i köket, dit ska offret alltid förpassas. Tjuven ser på något sätt till att en medbrottsling kan ta sig in i bostaden osedd.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons