Brottsligt sprida osanna rykten om aktier Brottsligt sprida falska aktierykten

Att ge ut osakliga och missvisande börsanalyser, köp- eller säljrekommendationer som påverkar aktiemarknaden blir olagligt från den 1 juli. Kraven på aktie- och bolagsanalyser ökar också.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det blir även brottsligt att till exempel via internet sprida falska rykten som påverkar börshandeln. Det är innebörden i lagen om straff för marknadsmissbruk vid handel med finansiella instrument som riksdagen antog i går. Syftet är att förhindra prismanipulation.
Banker och andra företag som ger ut analyser och investeringsförslag riktade till allmänheten måste se till att informationen är saklig och redovisa alla eventuella intressen som företaget kan ha i den berörda handeln.
Journalister som sprider sådana analyser eller rekommendationer skyddas dock av tryckfrihets- och yttrandefrihetsgrundlagarna.

– Förändringarna är positiva. Förhoppningen är att det ska bli gemensamma regler i Europa genom detta och det är bra för oss som agerar i flera länder, säger Kerstin Hermansson, regelverksansvarig på Enskilda Securities.
Hon tror att förändringarna i reglerna för analyser kan innebära merjobb initialt.
Andra nya krav blir att fakta tydligt måste skiljas från omdömen och att källor som inte är
tillförlitliga måste anges som sådana i analyserna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons