Annons

Brottslighet och svikna bönder i sopornas spår

Niklas Gunnar, VD och affärsområdeschef Värme till vänster och Ove Fredriksson, marknadsstrateg, Mälarenergi går runt på taket på Kraftvärmeverket i Västerås, KKV. Här skapar de energi och värme genom att elda avfall, våra hushållssopor. För att tillfredställa efterfrågan importeras soporna från bland annat England. Så sent som förra året, efter en investering på 2,8 miljarder kronor, eldade man upp sin första skräppåse här.
Niklas Gunnar, VD och affärsområdeschef Värme till vänster och Ove Fredriksson, marknadsstrateg, Mälarenergi går runt på taket på Kraftvärmeverket i Västerås, KKV. Här skapar de energi och värme genom att elda avfall, våra hushållssopor. För att tillfredställa efterfrågan importeras soporna från bland annat England. Så sent som förra året, efter en investering på 2,8 miljarder kronor, eldade man upp sin första skräppåse här. Foto: Pi Frisk

Sverige bränner sopor som aldrig förr. Från hela Europa skickas miljontals ton skräp för att eldas upp i svenska kraftvärmeanläggningar - som tjänar hundratals miljoner om året på affären. Men sopaffären har också mörkare sidor: organiserad brottslighet, svikna energiskogsbönder och utsläpp av gifter.

Under strecket
Publicerad

Vart fjärde år måste energiskogen avverkas, växer den längre blir den för kraftig för skördemaskinen. Men i takt med att landets kraftvärmeverk väljer att elda avfall i allt större utsträckning tvingas bönderna som odlar energiskog att sänka priserna på sin råvara, berättar Hasse Eriksson, projektledare för bondesammanslutningen Farmarenergi i Mälardalen.

Foto: Pi Frisk Bild 1 av 2

Ända sedan 50-talet har Mälarenergis kraftvärmeverk eldat olika bränslen för att producera el och värme. Först kol, sedan också olja, och därefter även biobränslen. I mars 2014 invigdes det senaste tillskottet, kallat Block 6, där det är avfallsförbränning som gäller.

Foto: Pi Frisk Bild 2 av 2

VÄSTERÅS. Det stinker. Verkligen, på allvar, på ett sätt som är svårt att föreställa sig. En stark, sötsur doft som sätter sig i väggar, kläder och rent av håret för dem som arbetar här.

Skor står i par längs det blankgrå golvets högra sida. Jackor och byxor hänger på krokar. En tjock gul linje löper över golvet i korridoren - vi befinner oss i den gula zonen, en vägg skiljer oss från avfallet. I den röda zonen är man i direktkontakt med soporna.

Annons
Annons
Annons