Bröststympning ska skydda mot våldtäkt

Våldtäktstalen skjuter i höjden i Kamerun och de som utsätts blir allt yngre. Men i ett samhälle där förövarna går fria faller ansvaret på offret, och nu sprider sig en ny form av könsstympning. ”Vi gör det för att skydda våra flickor”, säger Azoche Veronica som har bränt sönder flera flickors bröst.

Under strecket
Publicerad
– Jag funderar mycket på hur mitt liv hade sett ut idag om jag hade kunnat amma utan problem, säger Janet Asog som fick sina bröst förstörda på order av sin mamma. Janet känner inget hat mot sin mamma som nu är död och inte heller mot Azoche Veronica, kvinnan som brände sönder henne som 12-åring.

– Jag funderar mycket på hur mitt liv hade sett ut idag om jag hade kunnat amma utan problem, säger Janet Asog som fick sina bröst förstörda på order av sin mamma. Janet känner inget hat mot sin mamma som nu är död och inte heller mot Azoche Veronica, kvinnan som brände sönder henne som 12-åring.

Foto: JACOB ZOCHERMAN
18-åriga Esther har stora problem med brösten efter att ha blivit bränd med varma stenar som 10-åring:
– Det gör inte ont idag, men jag skäms för hur brösten ser ut, det ena är mycket mindre än det andra och andra tjejer skrattar åt mig, säger hon.

18-åriga Esther har stora problem med brösten efter att ha blivit bränd med varma stenar som 10-åring: – Det gör inte ont idag, men jag skäms för hur brösten ser ut, det ena är mycket mindre än det andra och andra tjejer skrattar åt mig, säger hon.

Foto: JACOB ZOCHERMAN
10-åriga Binda Mandi på Jumping Jacks lågstadieskola i Yaounde har precis fått brösten brända. På frågan om hur det kändes tittar Binda Mandi ner i marken och gråter:
– Jag vill aldrig visa mina bröst för någon, de ser jätteäckligt ut, berättar hon.

10-åriga Binda Mandi på Jumping Jacks lågstadieskola i Yaounde har precis fått brösten brända. På frågan om hur det kändes tittar Binda Mandi ner i marken och gråter: – Jag vill aldrig visa mina bröst för någon, de ser jätteäckligt ut, berättar hon.

Foto: JACOB ZOCHERMAN
Azoche Veronica, kvinnan som brände sönder Janet Asog. Här i skjulet där händelsen tog vid då Janet var 12 år. Azoche Veronica har bränt flera flickor på uppdrag av deras mammor och menar att det är för att skydda de unga flickorna:
– Alla som har sett mig göra det här på innergården, grannar och förbipasserande, de har tyckt att jag har gjort en god sak, säger hon.

Azoche Veronica, kvinnan som brände sönder Janet Asog. Här i skjulet där händelsen tog vid då Janet var 12 år. Azoche Veronica har bränt flera flickor på uppdrag av deras mammor och menar att det är för att skydda de unga flickorna: – Alla som har sett mig göra det här på innergården, grannar och förbipasserande, de har tyckt att jag har gjort en god sak, säger hon.

Foto: JACOB ZOCHERMAN
Yaounde Central Prison, här avtjänar 4000 av Kameruns våldsammaste män sina straff. Mord, misshandel och andra typer av våldsbrott är de främsta av orsakerna till att männen sitter här. Men Kevin Ndi har blivit dömd för våldtäkt. Enligt honom har han våldtagit fler än de 15 flickor han erkänt sig skyldig till, men på grund av de höga antalen kommer han inte ihåg hur många. För honom är det tydligt vilken inverkan Breast-Ironing har:
– Finns det inte bröst på en kvinna är hon som en man, och vilken man vill ha sex med en annan man?

Yaounde Central Prison, här avtjänar 4000 av Kameruns våldsammaste män sina straff. Mord, misshandel och andra typer av våldsbrott är de främsta av orsakerna till att männen sitter här. Men Kevin Ndi har blivit dömd för våldtäkt. Enligt honom har han våldtagit fler än de 15 flickor han erkänt sig skyldig till, men på grund av de höga antalen kommer han inte ihåg hur många. För honom är det tydligt vilken inverkan Breast-Ironing har: – Finns det inte bröst på en kvinna är hon som en man, och vilken man vill ha sex med en annan man?

Foto: JACOB ZOCHERMAN
Doktor Miajeine Sinon gynekolog på Yaounde General Hospital och Kameruns ledande medicinska expert på Breast-Ironing har sett vad bränningen gör mot unga kvinnor och hennes patienter kommer från samhällets alla skikt:
– Av mina erfarenheter är Breast-Ironing ingen klassfråga, det sker i alla samhällsklasser. I stället är det fråga om okunskap av vilka skador som uppstår, säger hon.
Miajeine Sinon har flera gånger fått transplantera hud på vissa flickor för att reparera deras bröstkorgar som varit helt sönderbrända och i vissa fall helt utplånade.

Doktor Miajeine Sinon gynekolog på Yaounde General Hospital och Kameruns ledande medicinska expert på Breast-Ironing har sett vad bränningen gör mot unga kvinnor och hennes patienter kommer från samhällets alla skikt: – Av mina erfarenheter är Breast-Ironing ingen klassfråga, det sker i alla samhällsklasser. I stället är det fråga om okunskap av vilka skador som uppstår, säger hon. Miajeine Sinon har flera gånger fått transplantera hud på vissa flickor för att reparera deras bröstkorgar som varit helt sönderbrända och i vissa fall helt utplånade.

Foto: JACOB ZOCHERMAN
Annons

MUYUKA Eftermiddagssolen sänker sig över Muyuka i västra Kamerun, en liten stad vid foten av vulkanen Mount Cameroon. Luften är fuktig och fattig på syre. I ett skjul i bebyggelsens utkant har tolvåriga Janet Asog tvingats ta av sig kläderna. Hon står där med bar överkropp inför den gamla kvinnan som rör i elden, medan människor skrattar och ropar åt varandra ute på gatan.

Det hade kunnat vara vilken dag som helst, men för Janet kommer livet aldrig mer att bli sig likt. Hon stirrar med bultande hjärta på stenen som fräser på glöden, ser på den vita röken som väller fram från undersidan. I magen har paniken redan slagit rot, hon vet vad som väntar. När kvinnan så tar upp stenen och trycker den mot Janets bröst har hon inte makt att göra något annat att än att skrika. Högt, av smärta och förtvivlan, sedan förlorar hon greppet om tiden.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons