Bröstimplantat utmaning vid mammografi

Ett implantat skymmer bröstvävnaden till 80 procent, säger Karin Leifland som är verksamhetsområdeschef för bilddiagnostik och onkologi vid Södersjukhuset i Stockholm.
Ett implantat skymmer bröstvävnaden till 80 procent, säger Karin Leifland som är verksamhetsområdeschef för bilddiagnostik och onkologi vid Södersjukhuset i Stockholm. Foto: Christine Olsson/TT

Fler och fler kvinnor i Sverige opererar in implantat i brösten. Mammografimottagningarna har nu fått utveckla arbetssätt för att kunna ta de bilder som krävs för att se om det finns några tumörer i brösten.

Under strecket
TT TT TT
Publicerad
Annons

Karin Leifland är verksamhetsområdeschef för bilddiagnostik och onkologi vid Södersjukhuset i Stockholm. Hon berättar att mammografimottagningarna allt oftare möter kvinnor som har implantat i brösten och att det då krävs speciell teknik för att få de bilder som krävs för bedömning.

– På en normal hälsokontroll med mammografi tar man fyra bilder, två av varje bröst. När det är kvinnor som har implantat behöver man ofta ta fyra bilder på varje bröst eftersom ett implantat skymmer bröstvävnaden till 80 procent, säger Karin Leifland.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons