Annons
X
Annons
X

Bronner om Wolfs avsked: ”Det var kaos den veckan"

De kritiserade fastighetsaffärerna har inget med avhoppet att göra. Det säger finanschefen Göran Bronner efter beslutet att lämna Swedbank. Han beskriver läget i banken efter Michael Wolfs plötsliga avsked som kaosartat.

(uppdaterad)
Turbulensen i Swedbank
[object Object]
Göran Bronner om veckan då Michael Wolf (t.h) fick gå: "Det var ju kaos den veckan" Foto: Lars Pehrson & Anders Ahlgren

Swedbanks avgående finanschef Göran Bronner och Birgitte Bonnesen, tillförordnad vd, möter SvD Näringsliv på måndagsmorgonen ute i bankens ljusa lokaler i Sundbyberg. Bara någon timme tidigare har Swedbank meddelat att Bronner – som ägnat sig åt de kontroversiella fastighetsaffärerna – lämnar banken.

– För mig var tidpunkten när Michael Wolf slutade väldigt abrupt. Jag hade ingen susning om den där förundersökningen. Det var ju kaos den veckan. Vår kommunikation nådde inte alls fram. Då kände man ju i den tumulten att det var bra att träffa investerare. Det känns naturligt att jag som känner dem gör det, säger Göran Bronner.

Göran Bronner och Swedbanks tf vd Birgitte Bonnesen. Foto: Lars Pehrson

**Han syftar på **att han och Anders Sundström åkt runt och träffat analytiker och investerare i såväl Stockholm som London nyligen. Då var beskedet, enligt analytiker på plats, att Bronner blir kvar i banken.

Annons
X

– Det kanske var mer Anders ord än mina, säger Göran Bronner.

Efter intervjun understryker han att han menar att han själv aldrig gjort några sådana utfästelser.

Bronner var alltså en av de två toppchefer som ägnade sig åt de uppmärksammade fastighetsaffärer som nu fått Finansinspektionen att inleda en utredning. Men han hävdar att det inte är orsaken till att han avgår.

– Jag tycker att det är ett bra tillfälle att sluta. Jag känner att jag har stått inför en valsituation: ska jag bli kvar och kandidera och försöka bli vd, ska jag jobba kvar som finanschef, eller ska jag göra något annat, säger han och beslutet landade slutligen på det sistnämnda.

Birgitte Bonnesen. Foto: Lars Pehrson

Mellan raderna under intervjun är det lätt att tolka det som att Göran Bronner har fått indikationer på att Birgitte Bonnesen kommer att bli vd, eller åtminstone att han räknar med det, och därför väljer att ge upp att kandidera. Han är också noga med att poängtera att hon är populär:

– Det är många internt i banken som vill att Birgitte ska bli vd, säger han.

**Det har ju spekulerats i att du skulle ta över, var det något du delvis ville? **

– Självklart har jag tänkt tanken och särskilt då frågan aktualiserades i och med Michael Wolfs avgång, säger han men påpekar återigen att han nu ändå landat i att i stället avgå.

Göran Bronner är tydlig med att de fastighetsaffärer han ägnat sig åt inte var bra, men inte skäl allt sluta, enligt egen bedömning.

– Jag har inte känt mig jagad till den grad att jag måste sluta. Jag har följt det interna regelverket och sedan har jag gjort egna misstag.

Göran Bronner Foto: Lars Pehrson

De egna misstagen, menar han, består i att han inte förstod hur affärerna skulle uppfattas av andra på banken.

– Jag har inte förstått min roll och perceptionen runt min roll. Hur det kan ses utifrån. Jag tror både att Michael och jag förstod det rätt sent.

Ångrar du det nu?

– Absolut. Hade jag fått göra om allt i dag hade jag gjort det annorlunda.

När Birgitte Bonnesen får frågan om hur hon ser på det faktum att några toppchefer ägnat sig åt de här typer av fastighetsaffärer tittar hon på Bronner och är glasklar i sitt svar:

– Det är klart att jag tycker att det är olämpligt att två ledamöter i koncernledningen gör sådant här tillsammans. Det är jag väldigt öppen och klar kring. Sedan så har det interna regelverket följts, säger hon och tillägger:

– Det är en perceptionsfråga, precis som Göran säger. Att han inte förstod sin roll och betydelse.

Det var i fredags, berättar Bronner, som han gick till Birgitte Bonnesen och sa att han ville sluta.

– I fredags ringde jag Anders Sundström och berättade om Görans beslut. Därefter träffade jag Anders i helgen, säger Birgitte Bonnesen.

SvD:s intervju med tillförordnade vd Birgitte Bonnesen var bokad sedan tidigare, på bankens initiativ. Något som ordförande Anders Sundström naturligtvis gett sitt godkännande till. Mycket pekar alltså på att hon nu blir vd. När hon får frågan om det är så det ska tolkas och om hon vill bli vd skrattar hon högt. Som utomstående är det svårt att tolka det på annat sätt än att hon inte skulle tacka nej till jobbet.

– Jag fokuserar uteslutande på att sköta verksamheten, svarar hon.

Enligt Birgitte Bonnesen har hon ännu inte fått den direkta frågan från Anders Sundström, men hennes intresse går inte att ta miste på.

– Det är ett jättefint jobb, det är fantastiskt fint jobb, säger hon och tillägger:

– Jag tänker nu på att fokusera på jobbet för banken och när och om den frågan kommer tar jag ställning till den då.

Håll dig uppdaterad med SvD Näringslivs nyhetsbrev:

Anmäl dig här. kundservice.svd.se
Annons

Göran Bronner om veckan då Michael Wolf (t.h) fick gå: "Det var ju kaos den veckan"

Foto: Lars Pehrson & Anders Ahlgren Bild 1 av 4

Göran Bronner och Swedbanks tf vd Birgitte Bonnesen.

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 4

Birgitte Bonnesen.

Foto: Lars Pehrson Bild 3 av 4

Göran Bronner

Foto: Lars Pehrson Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X