Annons
X
Annons
X

Bromsen slår ut sänkt pensionärsskatt

Tvångssänkningarna av pensionen genom den så kallade bromsen har långt större effekt än den skattesänkning som nu lanseras av regeringen. Pensionärsorganisationen SPF har tagit fram en kalkylator där alla pensionärer kan få reda på hur mycket de har förlorat. ”Man ska komma ihåg att de här pengarna är förlorade även om pensionerna höjs de kommande åren”, säger SPF:s ordförande Christina Rogestam.

Christina Rogestam, ordförande för SPF Seniorerna.
Christina Rogestam, ordförande för SPF Seniorerna. Foto: Tomas Södergren

På torsdagen kom beskedet från regeringen om sänkt skatt som ska ge cirka 250 kronor extra i månaden till pensionärer med låg pension. Samtidigt lanserar pensionärsorganisationen SPF Seniorerna en kalkylator där alla pensionärer snabbt kan räkna fram hur mycket de senaste årens tvångssänkningar av pensionen har kostat dem genom den så kallade bromsen.

SPF:s beräkningar visar att bromsen, enligt prognoser för de kommande åren, kommer att ha kostat svenska pensionärer 70–75 miljarder kronor i förlorad inkomst mellan 2010 och 2017.

En gift pensionär med en allmän pension på 11 000 kronor kan i SPF:s kalkylator enkelt få reda på att bromsen i år sänker pensionen med 611 kronor i månaden och att den totala bromseffekten fram till 2017 är 42 672 kronor.

Annons
X

– Jag tror inte att pensionärer i allmänhet känner till hur mycket pengar det faktiskt rör sig om och det här är ett sätt att enkelt och tydligt visa det. Jag är själv förvånad över hur mycket pengar det blir, säger Rogestam.

I förlängningen hoppas Rogestam på en debatt om vad hon anser är allvarliga brister i det svenska pensionssystemet.

– Det vi visar med vår kalkylator är att effekterna av bromsen är orimliga och att man måste få bort den underfinansiering i pensionssystemet som orsakar den. Men en översyn av systemet kan inte bara handla om bromsen, man måste se över hela pensionssystemet, säger Rogestam.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hon nämner bland annat garantipensionen som i dag ligger på 7 046 kronor per månad för den som är gift och 7 899 kronor för den som är ogift. Till skillnad från inkomstpensionen, som höjs i takt med inkomsterna, så följer garantipensionen inflationen. Garantipensionärer tappar därmed i köpkraft jämfört med löntagare.

  Skillnaderna blir väldigt stora om man ser 10–20 år framåt. Eftersom många personer med ett yrkesliv på 30–40 år får så låga pensioner att de är berättigade till en viss del garantipension kommer stora grupper att påverkas av att garantipensionen marginaliseras.

  – Men man kan inte hantera frågan om bromsen och garantipensionen separat. Vi pratar om social ingenjörskonst av den högre skolan och då kan man inte bara skruva på en skruv eftersom det påverkar andra delar av pensionssystemet. Det krävs en total översyn.

  Rogestam menar också att det det finns ett bristande politiskt engagemang och att det är ett problem när det gäller att få igång en konstruktiv debatt.

  – Vi måste få ett hårdare tryck på riksdagen, men när vi pratar med enskilda riksdagsledamöter så säger de att riksdagens pensionsgrupp sköter det här. Det har varit så bekvämt för dem att hänvisa till pensionsgruppen, men självklart har hela riksdagen ett ansvar.

  Kan det bottna i att de inte har den kunskap som krävs?

  – Så kan det nog vara. De tycker att den här frågan sköts av ett antal specialister i pensionsgruppen och därför behöver inte vi (de andra riksdagsledamöterna, reds anm) bekymra oss om pensionerna.

  Annons

  Christina Rogestam, ordförande för SPF Seniorerna.

  Foto: Tomas Södergren Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X