Annons
X
Annons
X

Bromsat byggande av flerbostadshus

I våras såg det ut att bli ett bra år för bostadsbyggandet, men i juni skrevs prognosen för småhusbyggandet ned. Nu tyder mycket på att det går trögare även för nybyggda lägenheter, enligt Sveriges Byggindustrier (BI).

[object Object]
Bygge av flerbostadshus. Foto: OSKAR KULLANDER

– I våras såg det ut att bli ett väldigt starkt år, men statistiken över flerbostadsbyggandet andra kvartalet signalerar att det har skett en inbromsning även där, säger Johan Deremar, nationalekonom på BI, till TT.

När BI lämnar nästa prognos i oktober kan prognosen för byggandet av hyreslägenheter och bostadsrätter därför komma att sänkas, enligt Deremar. Siffror från SCB visar på en åttaprocentig ökning av byggandet av flerbostadshus under första halvåret. BI:s egna siffror visar dock på en åttaprocentig nedgång, vilket gör läget svårtolkat.

– Om man är optimistisk kanske det är plus minus noll för flerbostadsbyggandet. Det tyder ju på en ganska stor inbromsning under andra kvartalet jämfört med det första, då ökningen var hela 40 procent jämfört med i fjol, säger Johan Deremar.

Annons
X

De fyra största byggbolagen har nu rapporterat sina resultat för andra kvartalet och vittnar om att försäljningen av nyproducerade bostäder går trögare än tidigare. Fast i Stockholm och Skåne går det fortsatt bra, bland annat på grund av att det råder bostadsbrist i dessa regioner.

– Stockholm drar byggkonjunkturen. Däremot är det ganska kärvt i många andra delar av Sverige, säger Johan Deremar och tar gruvregionerna i norr som ett exempel på områden som är beroende av konjunkturen och gruvinvesteringar.

Nyproducerade bostäder har blivit dyrare i takt med att såväl mark- som materialkostnader har stigit, samtidigt som rotavdraget har gjort det billigare att renovera äldre bostäder.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Förmodligen avvaktar många konsumenter vad som ska hända med bopriserna och bestämmer sig senare för att teckna sig för en nyproducerad bostad. Även räntehöjningar, bolånetak och finansoro påverkar, tror Johan Deremar.

  Amanda Billner

  Annons
  Annons
  X

  Bygge av flerbostadshus.

  Foto: OSKAR KULLANDER Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X