Annons

”Bromma reningsverk klarar inte miljökraven”

Katarina Luhr och Maria Antonsson.
Katarina Luhr och Maria Antonsson. Foto: Pressbilder

Bakgrunden till den kritiserade avloppstunneln är att Stockholms reningsverk behöver uppgraderas. Avloppsvattnet från Bromma ska renas med ny teknik i Henriksdal, skriver MP:s Katarina Luhr och Maria Antonsson.

Under strecket
Publicerad

Att Östersjön är under hårt tryck är de flesta av oss smärtsamt medvetna om. Vi människor har en stor påverkan på vattenkvaliteten och måste ta tag i både gamla miljöskulder samtidigt som vi förhindra nya. ProjektetStockholms framtida avloppsrening” (SFA) som kritiseras i en debattartikel i SvD 13/5 är en stor och viktig del i Stockholms arbete med renare vatten. Projektet gynnar främst Östersjön men även Mälaren.

Bakgrunden till projektet är att stadens avloppsreningsverk behöver uppgraderas i och med att staden växer. Vi måste rena avloppsvatten för fler och med bättre rening. Därför utvecklas nu Henriksdals reningsverk till att bli ett av världens mest moderna reningsverk. Mer avloppsvatten kommer kunna renas på samma yta. Med ny modern membranteknik kommer utsläppen av ämnen såsom kväve, fosfor och mikroplaster som idag förorenar våra vatten att minska.

Annons
Annons
Annons