Brokig hundfästing hittad i Sverige

Den brokiga hundfästingen (Dermacentor reticulatus) har i år hittats på två platser i Sverige. Arten kan bära på en malarialiknande parasit, som hos hundar kan leda till den potentiellt dödliga sjukdomen babesios.
Den brokiga hundfästingen (Dermacentor reticulatus) har i år hittats på två platser i Sverige. Arten kan bära på en malarialiknande parasit, som hos hundar kan leda till den potentiellt dödliga sjukdomen babesios. Foto: Anders Lindström/SVA/TT

Den brokiga hundfästingen har i år hittats på två platser i Sverige. Arten kan bära på en malarialiknande parasit, som hos hundar kan leda till den potentiellt dödliga sjukdomen babesios, rapporterar SR Vetenskapsradion.

TT
Publicerad
Annons

Utöver det kan den sprida ytterligare ett 40-tal sjukdomar, som även kan smitta människor. Fästingen är än så länge så ovanlig i Sverige att Anders Lindström, insektsforskare på Statens veterinärmedicinska anstalt, inte ser någon större anledning till oro.

– Det är ungefär som vår vanliga fästing. De spelar väl lite i samma liga, men den här är inte lika sugen på människor, säger han till TT.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons