Recension

Shopstop. Rapport från ett celibatBrodrej gick från handling till ord

Gunilla Brodrej (född 1962) är redaktör och kritiker på Expressens kulturredaktion. ”Shopstop. Rapport från ett celibat” är hennes första bok.
Gunilla Brodrej (född 1962) är redaktör och kritiker på Expressens kulturredaktion. ”Shopstop. Rapport från ett celibat” är hennes första bok. Foto: ELLINOR COLLIN
Under strecket
Publicerad
Annons

Förbud skapar besatthet, det vet varenda småunge. Det är därför ingen överraskning att Gunilla Brodrejs rapport från sitt shoppingfria år – moratoriet gäller allt utom livsmedel, drivmedel och färdmedel – kretsar mycket kring allt hon vill köpa, men inte får. Men är det nödvändigt att vi läser om dessa våndor? Frågan är inte så brutal som den kan verka (även om ett av bokens centrala problem är att den hade mått bättre av att vara komprimerad essä istället för hel bok), utan uppriktigt ställd: vad kan vi lära oss av att en på det hela taget privilegierad människa avstår från att shoppa under ett år?

Konsumtionskritik har många aspekter; ideologiska, moraliska, miljömässiga, samhällsinriktade och djupt personliga. Det räcker inte med att vända den extrema kommersialismen ryggen och låta bli att köpa onödiga, massproducerade prylar i de vräkiga galleriakomplexen. Vad händer med egna företagaren som producerar ekologiska produkter i liten skala – ska vi låta bli att köpa hens produkter också? Säger vi nej till rätt sak om vi upphör med att shoppa i second hand-butiker? Är ett totalstopp av transaktioner den rätta vägen att gå?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons